Přihlásit

Cvičit lovecké psy na liškách už nový zákon nepovolí (Boleslavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha
Používat k nácviku loveckých psů živé lišky nebudou moci čeští myslivci ani v příštích letech. Vláda totiž včera schválila návrh zákona na ochranu zvířat, který tuto kontroverzní metodu, takzvané kontaktní norování, nepovoluje. Myslivci ale kontrovali: psy na liškách budemecvičit dál.
Právě kvůli liškám přitom původní návrh zákona letos v únoru narazil na veto prezidenta Václava Klause a poté v březnu i na odpor většiny poslanců. Myslivci totiž do textu prosadili zrušení zákazu norování, který v Česku platí od devadesátých let. Zamítnutí zákona přesto způsobilo řadu potíží. "Vzhledem k tomu, že návrh upravoval kromě tohoto problematického ustanovení ještě mnoho podstatných opatření, bylo nutné urychleně znovu zahájit legislativní proces," vysvětlil ministr zemědělství Petr Gandalovič, proč ho vládě předkládá znovu.
Návrh například zvyšuje tresty za týrání zvířat, vylepšuje ochranu hendicapovaných a exotických zvířat. "Dosud nebylo nikde ustanoveno, zda a za jakých podmínek lze zachraňovat ohrožené živočichy, kteří jsou poranění a mají dočasný hendicap. Naše stanice se právě tomu věnují, dosud to dělaly v podstatě na hraně zákona," vysvětlil Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody.
Se současnou úpravou však nejsou spokojeni myslivci. Tvrdí, že kvůli zákazu kontaktního norování se zvyšuje riziko poranění či uhynutí loveckých psů při střetu se zvěří v přírodě. "Každoročně je tak zabito několik stovek psů, další stovky jsou zmrzačeny," řekl pro Deník Jaroslav Kostečka, jednatel Českomoravské myslivecké jednoty. Navíc tvrdí, že i bez změny zákona budou myslivci psy na živých liškách cvičit. "Zákon říká, že je zakázáno štvát zvíře proto zvířeti, s výjimkou lovu. Podle nás je výcvik nedílnou součástí lovu. Máme na to několik odborných posudků," dodal Kostečka. Myslivci se navíc budou snažit využít svého vlivu mezi poslanci a formou pozměňovacího návrhu kontaktní norování jednoznačně povolit.
Únorové veto Klause bylo pro řadu poslanců překvapivé. "Prezident mě potěšil. Ato nevím, kdy jsem naposledy řekl," sdělil tehdy Přemysl Rabas, poslanec za SZ.

***

Co je kontaktní norování V rámci výcviku pes pronásleduje v umělé noře lišku a na konci se do ní zakousne. Myslivec pak obě zvířata vytáhne ven, psa od lišky oddělí ponořením do vody. Pokud myslivec či jeho kolegové cvičí více psů, liška se vrací do nory a vše se opakuje.


 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.