Přihlásit

Ministři schválili zákon na ochranu zvířat, tentokrát bez norování (novinky.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vláda se na svém výjezdním zasedání v Teplicích ve středu znovu vrátila k projednávání novely zákona proti týrání zvířat. Největší novinkou znění schváleného ministry je, že byla vypuštěna pasáž, která povolovala při výcviku loveckých psů jejich kontakt s lovenými zvířaty, především liškami. Právě kvůli kontroverzní pasáži novelu před necelými dvěma měsíci vetoval prezident Václav Klaus.

„Návrh novely zákona je nyní vládě předkládán ve verzi schválené Senátem, která ustanovení umožňující kontaktní norování neobsahuje,” uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS). Ten chce prosadit novelu ve Sněmovně již v prvním čtení v takzvaném zkráceném řízení.

Návrh nově za týrání označuje poškozování křídel ptáků při přepravě s cílem zabránit jim létat. Umožňuje také obcím označit čipem nebo tetováním toulavé a opuštěné psy.

Poslanci schválili novelu loni v prosinci, "obohatili" ji ale o ustanovení, které umožňovalo při výcviku loveckého psa cvičení na jiném živém zvířeti (tzv. kontaktní norování). Senát v lednu novelu vrátil poslancům, ti ale jeho námitky přehlasovali. Prezident ale v únoru zákon nepodepsal a vrátil jej Sněmovně, které se Klausovo veto nepodařilo přehlasovat.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.