Přihlásit

Kanál už srny neohrozí (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ostrava
Kanál v Ostravě-Hrabové, který patří OKD, je už bezpečný. Ještě donedávna v něm končily srny, z nichž některé bez pomoci a vysílením uhynuly.
Společnost OKD dokončila zabezpečení betonového kanálu v Ostravě-Hrabové před několika dny.
"Z jižní strany chrání kanál téměř dva metry vysoký plot, ze severu, tedy ze strany od silnice, je kanál zabezpečen speciálními lanovými svodidly," sdělil Vladislav Sobol z tiskového oddělení akciové společnosti OKD.
Dodal, že do zabezpečení příkopu firma investovala více než sto padesát tisíc korun.

OKD při stavbě plotu spolupracovaly s myslivci Z jižní strany byl příkop nebezpečný především pro srnky, které žijí v lesíku rostoucím na nedaleké zrekultivované haldě.
Nový, přibližně dvě stě metrů dlouhý plot, proto odborníci z OKD připravili po konzultacích s myslivci. Firma na něj použila speciální pletivo, které se využívá například na oplocení lesních školek.
Ze směru od cesty těžaři kanál zabezpečili lany. "Ta by měla splnit svou úlohu lépe než klasická svodidla, která před časem neznámí pachatelé zničili a odcizili," upozornil Vladislav Sobol.
Na umírání srnčí zvěře v betonovém kanálu, který OKD vybudovaly k haldě v Ostravě-Hrabové, si stěžovali na počátku letošního února tamní myslivci.
Srny v kanále umíraly proto, že se přes příkré betonové stěny z kanálu nemohly dostat. Myslivci, kteří mají na starosti honitbu v Hrabové, odhadli, že za posledních několik měsíců uhynulo v tomto zrádném kanále asi šest srn.
Zástupci okresního mysliveckého spolku v Ostravě ale řekli, že tento počet může být vyšší, ovšem nelze statisticky doložit, neboť úhyny nelze přesně dokumentovat.
Vladislav Sobol z OKD řekl, že minulé ochrany, které kolem kanálu umístili, bohužel nezabránily tomu, aby v kanále dál umíraly srny.

Myslivci: srnám do příkopu mohli pomoci i venčení psi Předseda Okresního mysliveckého spolku Ostrava Bedřich Krčmář řekl, že vybudování plotu je zřejmě jediným řešením problému betonového kanálu.
"I když asi tím nejnákladnějším. Železobetonové zábrany, které tam doposud OKD instalovala, mohly zamezit možná jen autům, aby do kanálu nesjela. Ale srny nezastaví, stejně tak do tohoto Taxisu může spadnout dítě nebo člověk, který se na svahu pohybuje třeba i omylem," řekl Bedřich Krčmář.
Uvedl, že v tomto případě proto už nešlo jen o život zvěře, ale o bezpečnost obecně.
Někteří myslivci míní, že pádům srn do betonového příkopu mohli "pomoci" venčení psi.
Bedřich Krčmář ale říká, že nelze omezovat pohyb psů v tomto místě. "Záleží to jen na tom, aby si problém uvědomili obyvatelé, kteří psy v takových místech venčí," míní předseda okresního mysliveckého spolku.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.