Přihlásit

Myslivců ubývá, ale na Hradišťsku určitě nevymizí (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V minulých dnech se uskutečnil okresní sněm Českomoravské myslivecké jednoty (ČMMJ), na němž si dali dostaveníčko delegáti, kteří byli zvoleni v místních organizacích Uherskohradišťska. Delegáti zastupující na sněmu příslušníky Hubertova cechu na Slovácku nejenže udělali pomyslnou tečku za činností orgánů Okresního mysliveckého spolku (OMS) Uherské Hradiště v uplynulém roce, ale také si stanovili úkoly na další období. Po skončeném jednání myslivců poskytl Slováckému deníku rozhovor předseda OMS ČMMJ Uherské Hradiště Karel Blahušek.

* Českomoravská myslivecká jednota zveřejnila analýzu, podle níž řady myslivců stále více řídnou. Jak je tomu na Uherskohradišťsku?

Úbytek myslivců je celorepublikovým problémem, nikoliv jen našeho okresu, v němž v posledních letech dochází k úbytku třiceti členů ročně. V dvaadevadesáti převážně smíšených honitbách bylo k 31. prosinci loňského roku 1614 evidovaných členů, z nichž čtrnáct procent bylo starších šedesáti pěti let.

* Z roku na rok klesá také zájem uchazečů o první lovecký lístek a s nostalgií by měli nimrodi v okrese vzpomínat na kroužky přátel myslivosti. Těch fungovalo v osmdesátých letech minulého století v okrese dvaačtyřicet. Kolik je jich dnes?

Jeden a čítá patnáct členů. Jde o myslivecký kroužek učňů a studentů puškařů-rytců z České zbrojovky Uherský Brod. Ti by se měli v březnu příštího roku ucházet spolu s dalšími dvaceti adepty o první lovecký lístek. Pravdou také je, že v letošním roce se k takzvané myslivecké maturitě dostavilo patnáct adeptů, z nichž jen třináct prospělo a dostalo první lovecký lístek. Tak malý počet zájemců o zkoušky z myslivosti jsme za posledních třicet let nezaznamenali.

* Nabízí se otázka, zda nezajdou myslivci na Uherskohradišťsku na úbytě?

Rozhodně ne. Myslivost přežila tisíc let a jsem přesvědčen, že přežije i dalších tisíc roků.

* Podle vyjádření některých občanů jsou myslivci jenom na to, aby stříleli zvěř. Souhlasíte s tímto názorem?

Zásadně nesouhlasím, protože prvořadým úkolem myslivců není lov zvěře, ale její ochrana. Být myslivcem znamená také chránit přírodu, poznávat ji a naučit se jí a všemu živému v ní pomáhat. Málokdo z nezasvěcené veřejnosti si také povšimne myslivce v pracovním oděvu při budování a oprav zásypů, krmelců a dalších zařízení v honitbě, při sušení sena nebo letniny, v zimním období pak při přikrmování zvěře. Drobnou zvěř, jakou je zajíc, bažant a koroptev, chrání myslivci také před predátory.

* Šestnáctým květnem začala lovem srnců nová lovecká sezona spárkaté zvěře. Té půjde až do konce roku o život, ale o něj by nemělo jít myslivcům...

Obrátili jsme se na delegáty sněmu a jejich cestou na všechny myslivce, aby přísně a za všech okolností respektovali bezpečnostní pravidla při lovu. Předsedové a hospodáři mysliveckých sdružení by měli před vydáním povolenek na lov srnců provést školení o bezpečnosti při střelbě. Každý myslivec by si měl uvědomit, že lovecký lístek ani zbrojní průkaz ho nechrání před trestním postihem za ublížení na zdraví z nedbalosti.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.