Přihlásit

Červen je měsíc ochrany přírody (Novojičínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Velebné tóny lesnic a borlic zněly dne 9. dubna 2008 pod kopulí rotundy na brněnském výstavišti na slavnostním zasedání k jejímu 85. výročí.
Myslivost prošla dlouhodobým historickým vývojem a i v dnešní době má ve společnosti významnou roli. Českomoravská myslivecká jednota, jako její nástupnická organizace, se podílí na zachování a zvelebování stavů zvěře a plní úkoly vyplývající pro myslivost z ekologických programů jednotlivých územních celků.
Udržuje myslivecké zvyky a tradice, jež jsou součástí národního kulturního dědictví. Plní funkci při tvorbě a formování krajiny, při rozvoji venkova, při zlepšování sociálních kontaktů a vytváření spolkového života. Vychovává pro lásku k přírodě i naši mládež, pečuje o mysliveckou kynologii, střelectví a sokolnictví. Měsíc červen je od roku 1959 připomínán naší veřejnosti jako nejvýznamnější měsíc roku pro život v přírodě, který je v této době nejzranitelnější. Tento měsíc nebyl zvolen náhodně, právě se rodí nebo vyvádějí mláďata četných druhů zvěře. Tak jako naše současná příroda hýří nádherou barev a vydává svědectví své plodnosti, tak i my, myslivci, si se zadostiučiněním uvědomujeme, že se na této kráse a bohatosti svou prací nemalou měrou podílíme.
Obracíme se s prosbou na všechny, kteří se přišli pokochat krásou přírody a její velebností, aby nám byli nápomocni při ovlivňování těch, kteří svými volně pobíhajícími psy ohrožují život zvěře v přírodě.
Totéž se vztahuje na zakuklené jedince na burácejících monstrech na našich polích a v lesích i na řadu dalších, kteří odhozenými předměty a skládkami devastují naši přírodu. Přispějte ohleduplným přístupem na procházkách v přírodě ke klidu, k uvědomělé kázni a nechme se všichni unášet velebným chrámem přírody, který nás vybízí podat pomocnou ruku k jeho zvelebování.
Zdeněk Pilich

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.