Přihlásit

Období sklizně znamená pro lesní zvěř velké riziko (Pelhřimovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zemědělci, myslivci, ochránci přírody a všichni placení a zodpovědní činitelé z odborů ochrany přírody, životního prostředí a ministerstva zemědělství. Je konec května 2008 a tak jako každým rokem začnou velkokapacitní sklizně pícnin pro vytvoření krmivářských zásob objemových krmiv, siláží a senáží pro přežvýkavce na příští krmnou sezónu.

Zvěř přichází o život

Uvědomte si už konečně všichni, že spolu s pícninami určenými do krmných dávek vašich hospodářských zvířat sklízí všichni zemědělští podnikatelé každoročně vždy vysoký podíl živočišných těl -bílkovin živočišného původu.
Zejména dokáží vždy při sečení pícnin sklidit - zničit veškeré přírůstky zvěře srnčí, zajíců, bažantů, koroptví a všech ostatních ptáků hnízdících v pícninářských porostech.

Různá onemocnění

Mnoho chovů hovězího dobytka, zejména dojnic, již postihlo onemocnění BSE - bovidní spongiformní encefalopatie s následnou nezbytnou likvidací těchto produkčních a vyšlechtěných chovů, a to i s dceřinými generacemi jejich potomstva. Další onemocnění podobného původu jsou označena CWD - chronic wasting disease, GMO - genetické modifikace, Creunzfeldt - Jacobs choroba, CSE - cervidní spongiformní encefalopatie.
A další podobná novodobá onemocnění zvířat i lidí s dosud dobře nepoznanými choroboplodnými činiteli, ale obvykle vždy vázanými na tzv. prionovou bílkovinnou specifickou složku, dosud záhadně proměnného biogenetického původu a charakteru.

Dobytek maso nemusí

Vázanou obvykle na přítomnost živočišné bílkoviny, která byla v průběhu různých fermentačních a trávicích procesů pozměněna na choroboplodný činitel.
Je zřejmé, že hovězí dobytek jako výlučný býložravý přežvýkavec nemůže ve své krmné dávce nezbytně potřebovat živočišné bílkoviny pro upevnění kondice a nebo zvýšení produkce a nebo pro urychlení zažívacích procesů.
Nikdy z něho masožravec nebude a maso jako složka jeho potravy mu prospívat nebude.

Přísný zákaz preparátů

Z evropských veterinárních a zdravotnických opatření je všeobecně známý přísný zákaz zkrmování všech živočišných doplňkových preparátů - masokostních mouček a kafilerních výrobků hospodářskými zvířaty, zejména přežvýkavci.
Zřejmě málokdo si zcela uvědomil všechny okolnosti dalšího možného pronikání živočišných, bílkovinných složek do krmiva z těl živočichů, přirozeně žijících ve vegetaci pícnin jako přirozený prvek všech biotopů.
K zakomponování živočišných bílkovin do objemového krmiva dochází právě nedostatečně technologicky ošetřenými způsoby sklizně pícnin.
Další fermentační procesy a změny zkrmených živočišných tkání na škodlivé patogenní činitele již opět zařídí příroda v době vyzrávání sklizené senážní a silážní hmoty a při trávících a metabolických procesech v tělech přežvýkavců. Podívejte se na dokumentační fotografii, k jakým hrozným škodám dochází v přírodě vlivem neomalených technologických postupů a jednostranného, výsměšného a pouze ekonomického pojetí, ve využívání techniky a lidsky nedořešené technologie sklizně a ostatních bezcitných zásahů do přírody.
Uvědomte si současně, že všechny takovéto zjistitelné i méně nápadné kadavery těl všech živočichů ze sklizených porostů se stávají automaticky nežádoucím a patogenním doplňkem krmných dávek vašich hospodářských zvířat!
Termínem technologicky nedořešený způsob sklizně rozumím sklizeň plodin bez použití zákonem stanovených účinných zařízení na sklízecích strojích, která za všech okolností znemožní provoz sklízecího stroje při přítomnosti živého teplokrevného živočicha před žacím nebo sklízecím ústrojím.
Pro důslednou ochranu živočichů jsou nezbytná takováto opatření také při všech pracích souvisejících s předseťovou přípravou půdy, zejména v jarním období.
Další zákonné opatření, které je platné, je povinnost ze strany zemědělců nahlásit myslivcům zamýšlenou sklizeň pícnin na daném pozemku tři dny dopředu.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.