Přihlásit

O napájení zvířat (Tisková zpráva Státní veterinární správy ČR)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V náhle přišedších vedrech je třeba pomýšlet na to, aby všechna chovaná zvířata měla dostatek napájecí vody. Týká se to jak zvířat hospodářských, tak zvířat domácích, tj. úředním jazykem chovaných v zájmovém chovu. Člověk se o své potřeby dokáže postarat sám, ale zvířata chovaná "v zajetí" si sama poradit nemohou.

 

U zvířat chovaných v uzavřených prostorách je kromě napájení třeba dbát na to, aby teplota ve stájích odpovídala jejich požadavkům, tj. je nutné zajistit odpovídající větrání, popřípadě kontrolovat klimatizaci. Když větrat, tak nejlépe v ranních hodinách. Samozřejmě nezapomenout ani na napájení  jatečných zvířat, která čekají na porážku.

 

U zvířat na pastvě je třeba zajistit, aby například chované krávy i ovce měly volný přístup k napajedlům s čerstvou vodou, přičemž okolí napajedel má být zpevněné, aby nedocházelo k rozbahnění okolí, neboť by vznikla "živná půda" pro všemožné nepříjemné mikroorganismy či parazity.

 

U zvířat v domácnosti je třeba také pamatovat na stále plnou napáječku. I taková kočka, která zdánlivě vodě "moc nedá," v horku více pije!

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

 

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.