Přihlásit

Myslivci vystavují trofeje zvěře (Žatecký a lounský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Okresní myslivecký spolek Louny pořádá v těchto dnech tradiční výstavu trofejí. Probíhá ve Chmelařském institutu v Žatci. Končí dnes ve 14 hodin před okresním mysliveckým sněmem.
K vidění je zhruba 650 trofejí. Převážnou část tvoří srnčí, kterých je 575. K vidění jsou i trofeje jelena lesního, jelena siky, daňka, muflona a lišky. Zvláště pak trofeje muflonů, ulovených u Kněžic, patří letos k ozdobám výstavy, což ohodnotila i myslivecká komise. Muflon se v minulých letech rozšířil z oblasti Doupova ke Kněžicím na pomezí Podbořanska a Žatecka, kde se o jeho populaci starají tamní myslivci.
"Výstava je zároveň jedním ze způsobů kontroly, jak byl splněn loňský plán odlovu trofejové spárkaté zvěře," sdělil Lubomír Vent, místopředseda Okresního mysliveckého spolku Louny.
V okrese Louny se střílí hlavně srnčí, divoká prasata, zajíci a bažanti. Ti jsou rozšířeni téměř všude. V menší míře pak jeleni, daňci a mufloni, kteří se ve volné přírodě vyskytují hlavně na Podbořansku, jelen je i na Podlesí.
Péče o zvěř, ale také její lov patří k nejdůležitějším mysliveckým aktivitám. Pravidelný odstřel je nezbytnou součástí regulace zvěře. "Pokud by se nelovilo, některé druhy zvěře by se přemnožily a snížení stavu by se muselo řešit nehumánním způsobem. To se týká většiny býložravců, jako je srnčí a jelení zvěř, daňci a mufloni," uvedl Vladimír Broukal. Navíc některé druhy, například prase divoké, při přemnožení způsobují velké škody na zemědělských porostech. Přemnožené lišky zase způsobují škody na populaci drobné zvěře.
Myslivci mají ale přesně dáno, kdy a v jakém množství smí jednotlivé druhy zvěře střílet.
Na Lounsku, Žatecku a Podbořansku se v minulých letech během lovecké sezony střelilo zhruba osm set zajíců, dva a půl tisíce bažantů, kolem 1500 kusů srnčí zvěře, téměř dva tisíce kusů černé zvěře a tisícovka lišek.
Myslivci ovšem střílejí i jinou zvěř. Například toulavé psy a kočky.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.