Přihlásit

Ti, kteří už mají jednu zbraň, si obvykle pořizují další (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Počty zbrojních průkazů a registrovaných zbraní jsou protichůdné. Ke konci roku 2007 bylo napočítáno 311 640 lidí s povolením nosit zbraň, což je proti předminulému roku o 4335 méně. Právě oni však u sebe mají 649 167 zbraní, tedy o 13 831 kusů více než v roce 1996. Na statistice je vidět, že nadšenci do zbraní se v jejich pořizování moc nekrotí.
"Držitelů zbrojních průkazů z řad myslivců ubývá a klesá počet lidí, kteří mají oprávnění nosit zbraň při výkonu povolání. Mírně ale stoupají počty oprávnění na zbraň při ochraně své osoby a majetku. Zvýšené bezpečnostní riziko vidíme u zvyšování počtů zbraní u současných držitelů, ale situaci průběžně monitorujeme," zní vysvětlení policejního prezidia.
V prodejnách se zbraněmi si přesto stěžují na nedostatek zákazníků. Na otázku, zdali jim stoupají prodeje zbraní, odpovídají jednoznačným ne. "Doby, kdy si lidé kupovali zbraně pro ozdobu, jsou dávno pryč. Většina zákazníků přesně ví, co by si chtěla koupit a co od zbraně očekává," prohlásil prodavač v obchodě Zbraně a střelivo Brymová na Staroměstském náměstí.

Nejvíce jdou sportovní pistole
a revolvery

Nejvíce se tam prý prodávají krátké sportovní pistole a revolvery. Přitom kupující utrácejí průběžně za všechny druhy zboží, jako náboje, nože, oblečení a tak dále. Nicméně právě zbraně jsou nejdražší položkou, takže dělají i největší tržby.
"Co zákazník, to jiný požadavek. Prodáváme jak lovecké, tak i sportovní zbraně, ale i k sebeobraně," shrnul lakonicky Bohuslav Novotný z pražského obchodu Zbraně Novotný. Prý prodává dost, ale mohlo by to být lepší.
"Jako velkoobchodní firma prodávám především obchodním partnerům, a ne koncovým zákazníkům. A jako distributor České zbrojovky, Alfy Proj a Narconie nabízím prioritně zbraně těchto výrobců, takže nemám přesný přehled o ostatních značkách," vyjádřil se Dalibor Jelínek z firmy JGStrade. Zmínil se, že pistole jdou hodně na odbyt.

Střelnice

V Česku je pro střelbu provozováno 1086 střelnic. Loni bylo vydáno celkem 67 nových povolení k provozu střelnice, ale dvaadvacet jiných střelnic činnost ukončilo. Inspektoráty pro zbraně, střelivo a výbušniny provedly v roce 2007 na střelnicích 468 kontrolních akcí a v jedenácti případech provoz střelnice z důvodu porušení zákona o zbraních pozastavily.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.