Přihlásit

Les ve škole, škola v lese (Havířovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jednou z účastnících se tříd je i 3. A pod vedením paní učitelky M. Novákové. Žáci se zaměřili na práci lesníků na jaře a vyrazili na výlet do revíru jednoho z nich. Po příjezdu vše popsali ve slohové práci a jednu ukázku si můžete přečíst.
Jaro v lese aneb Procházka s myslivcem Naše třída 3. A vyjela vlakem z Havířova a v Českém Těšíně jsme přestupovali. Vlak nás dovezl do Bocanovic, kde jsme vystoupili. Šli jsme loukou, přes most, potom přes silnici, až jsme došli k revírníkovi. Ten už na nás čekal i se svým jezevčíkem. Vypravili jsme se s nimi do kopce - do smíšeného lesa. Zde byla první zastávka, na které jsme se dozvěděli, že lesní školka je ve skutečnosti oplocenka, že do krmelce se dává zvěři seno, sláma, sůl, oves, kaštany a sušený maliník.
Na druhé zastávce jsme viděli ještěrku. Revírník nám řekl, že kolem malých stromků se omotává ovčí vlna nebo se postříkávají speciálním postřikem. Jsou tak chráněny před vysokou zvěří, aby je neokusovala. Dále jsme se dozvěděli, že některé z pokácených stromů se nechávají ležet na zemi na odchyt kůrovce - říká se jim lapáky. Existují také lapače - černé krabice, které jsou naplněny chemickou látkou, vábící kůrovce.
Takto jsme absolvovali asi 10 zastávek a dozvěděli jsme se mnoho zajímavých věcí. Netušil jsem, že jeleni mají na paroží lýčí, které je v posledním období roku začne svědit, musí se škrábat o stromy a tak shazují parohy. Dalšími obyvateli lesa jsou např. puštík bělavý, prase divoké, srnky, lišky a někdy také přejdou za Slovenska medvědi nebo vlci. Revírník nám prozradil, kdy se pořádají hony - když hrozí přemnožení nějaké zvěře, protože nemá přirozeného nepřítele. Nebo když se v lese přemnoží škodná.
A jak se dá zjistit stáří stojícího stromu? Nebozezem se navrtá malý otvor do poloviny kmene a v otvoru se spočítají letokruhy. Vzniklá rána se pak zacelí pryskyřicí.
V České republice je z původních stromů nejstarší tis červený. Mezi dovezené stromy patří jedle ojíněná, kavkazská, korejská, balzamová, smrk pichlavý, dub červený. V lese roste také mnoho borůvek planých. Revírníci se také starají i o vodní zvěř jako jsou husy, kachny, labutě.
Do Havířova jsme se vrátili až kolem 18. hodiny večer. A i když jsme byli hodně unaveni, exkurze se nám moc líbila a dozvěděli jsme hodně zajímavého o lese, o přírodě.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.