Přihlásit

Červen je Měsícem myslivosti (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Jménem šestnácti stovek myslivců Uherskohradišťska vyzývám občany, aby v měsíci červnu, kdy se rodí většina mláďat zvěře, je nerušili, zachovali pro ně jejich klidné životní prostředí. Majitelé psů by své čtyřnohé miláčky neměli nechávat v přírodě volně pobíhat," apeluje předseda Okresního mysliveckého spolku Českomoravské myslivecké jednoty Uherské Hradiště Karel Blahušek.
Důraz položil i na to, aby zejména děti, které při vycházkách do lesa a polí přijdou do styku s mláďaty zvěře, se jich nedotýkaly. Najdou-li na lesní pasece opuštěné srnče, které se ozývá pískáním, protože má hlad a volá svoji matku-srnu, neměly by se tím nechat znepokojit. "Srna je nedaleko, ale lidský pach jí nedovolí, aby k srnčeti přišla. Dítě i dospělí by se měli v takovém případě od mláděte vzdálit," vysvětluje Blahušek.
Ochrana zvěře však není jen záležitostí příslušníků Hubertova cechu, ale i zemědělců, zejména při sklizni pícnin. Větší ohled by měli mít i řidiči na silnicích. Snad není nikomu lhostejné, že ztráty na silnicích představují několik tisíc kusů zvěře ročně.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.