Přihlásit

Nejen zemědělci, ale i myslivci porušují zákon o myslivosti (Chebský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Chebsko
Se zahájením prací na zemědělských pozemcích se dá v brzké době očekávat nejen krveprolití mláďat ukrytých v porostu, ale také vyostřující se vztahy mezi hospodařícími rolníky a myslivci. Konflikty vládnou i na Chebsku.
"Zemědělci nám téměř nedávají vědět, kdy začnou pracovat na polích," postěžoval si Jan Hofmann z mysliveckého sdružení (MS) Skalná.
Znamená to, že každoročně dojde k velkému úhynu srnčat pod koly zemědělských strojů.
Přitom podle zákona o myslivosti mají ohlašovací povinnost. Za její nesplnění jim hrozí pokuta v řádech desítek tisíc korun. Zemědělci by měli rovněž používat plašičky.
"Na druhou stranu to ale nemá kdo kontrolovat, tolik členů nemáme a navíc chodíme do zaměstnání. Jestliže nám někdo oznámí, že například příští týden začne s pracemi, není jasné, který den to bude. My bychom to pak prošli třeba v úterý a ve středu a zemědělci vyjedou v pátek. To pak vyjde úplně nastejno, jako bychom tam nebyli," poznamenal Hofmann. Jak dodal, funguje v okolí honiteb na Skalensku jakási dohoda. Zemědělci by totiž mohli po myslivcích chtít náhradu škody za zvěří poničenou úrodu a zcela určitě by uspěli. Jenže nechtějí.
Stejně jako Luděk Dolejš, soukromě hospodařící rolník z Odravy. I on má s myslivci dobré i špatné zkušenosti. Jak řekl, například jej dosud nekontaktoval nikdo z mysliveckého sdružení, do jehož honiteb zasahují Dolejšovy pozemky.
"I když řeknu, že nechci, aby na mém pozemku byla honitba, Pozemkový fond rozhodne, že tam bude a mám smůlu. Myslivci si tam vstupují kdykoliv chtějí," postěžoval si. Podle zákona jsou myslivci povinni nejméně sedm dní předem oznámit majiteli pozemku konání činností, které mohou omezit obhospodařování dotčených pozemků.
"Posedy stavějí na krajích polí, takže překážejí technice, ke krmelcům musí přes pole a jezdí auty třeba v pšenici, takže v ní nechají vyjeté koleje. Měli by chodit pěšky, ale nečiní tak." Jak Dolejš uvedl, má sice nárok na odškodnění, ale nemá na to nervy. Podle něj se někteří muži se zbraní v ruce tváří jako neomezení vládci honiteb. "Při leteckém snímkování pak komise, která rozhoduje o přidělení dotací zjistí, že se na pozemku právě kvůli vyjetým kolejím nehospodaří a rolník tím přijde o dotace. Tím jsme na tom biti mnohem více," doplnil.
Vše podle něj záleží jen na vzájemné domluvě.
Paragrafy, na které upozorňuje článek, najdete na
www.chebsky
.denik.cz/zakon

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.