Přihlásit

Ostnatý drát na kótě prý zvěři neublíží (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Brdy
S pravděpodobností hraničící s jistotou lze říci, že lesní zvěř se na kótě 718, kde by mohl stát americký radar, ani v jejím bezprostředním okolí nevyskytuje. "Jak potvrdí každý zoolog i myslivec, zvěř nesnáší rušení a v případě obtěžování hlukem a pohybem většího množství osob okamžitě mění stanoviště," reagoval včera mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek na články v novinách. V nich myslivci, přírodovědci a Greenpeace kritizují olemování kóty ostnatým drátem s tím, že by se o něj mohla zranit zvěř.
"Lze se s úspěchem domnívat, že měsíční pobyt Greenpeace spojený s pohybem množství osob organizováním koncertů a budováním tábořiště vyhnal i nejotužilejší zvěř. Co se týče zátarasu, tzv. concertiny, jedná se o blýskavý předmět vnímatelný zvířecím čichem. Navíc se v jeho okolí pohybují hlídky se psy. Pravděpodobnost, že by za těchto podmínek zvěř usilovala o průnik na kótu 718 je mizivá," konstatoval mluvčí. Dodal, že Greenpeace při svém pobytu porušili většinu pravidel lesního zákona a obecných zásad ochrany přírody a jako památka na pobyt aktivistů zůstaly na kótě odpadky. "O absenci zvěře bych pochybovala. Toto místo není sterilní, ba naopak. I v době našeho pobytu se nám podařilo potkat se s divokým prasetem či liškou. Konzultovat ostnatý drát s lesníky a myslivci mělo být prvním krokem. K tomu však podle našeho ověření nikdy nedošlo," sdělila včera mluvčí Greenpeace Lenka Boráková.
Ohradila se i proti tomu, že na kótě nechali odpadky. "Pravidelně jsme recyklovali a snášeli odpad do kontejnerů. Máme to zdokumentováno a nejeden novinář naše třídění zmínil i ve svém článku. Reportáže a fotografie z místa jasně dokazovaly, že v Peacelandu k žádnému znečišťování ze strany Greenpeace nedochází. Je zajímavé že za celých šest týdnů, které jsme strávili na kotě, nebyla ohledně odpadu či nešetrného chování ze strany novinářů či návštěvníků vznesena jediná výtka. Místní přírodovědci, kteří tuto oblast monitorují již řadu let, nás dokonce pochválili za velmi šetrné chování," hájí aktivisty jejich mluvčí.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.