Přihlásit

Sněmovna schválila zákon na ochranu zvířat, nepovoluje kontaktní norování (Zpravodajství ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 18. června (ČTK)
Sněmovna dnes schválila zákon na ochranu zvířat. Norma upravuje pravidla pro přepravu zvířat a její maximální dobu. Takzvané kontaktní norování, při němž se lovečtí psi cvičí přímo na živých zvířatech, nepovoluje. Zpřísňuje také postihy za trápení zvířat či jeho propagaci. Zákon začne platit, pokud ho podpoří Senát a podepíše prezident.

Sněmovna zákon na ochranu zvířat projednávala už loni. Spory budilo právě kontaktní norování. Kvůli němu normu poslancům vrátili senátoři. Navrhovali zakázat přímé cvičení loveckých psů na liškách či jiných zvířatech. Sněmovna si ho ale prosadila. Prezident pak zákon s norováním vetoval. Poslanci prezidentovo veto nepřehlasovali. Zákon tedy nebyl přijat.

Vláda nyní podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče (ODS) předložila "senátní verzi". Kontaktní norování nepovoluje. Sněmovna dnes předlohu schválila. Ze 182 zákonodárců pro ni hlasovalo 149, proti nebyl nikdo.

Podle Gandaloviče nemohl kvůli sporům o norování nový zákon na ochranu zvířat přes rok platit. "Bylo mně velmi líto, že samotná problematika kontaktního norování poslala pod stůl tak významný zákon, který zlepšuje situaci zvířat," uvedl Gandalovič. Věří, že normu nyní podpoří i Senát a podepíše ji prezident.

Zákon upravuje pravidla pro přepravu zvířat a maximální délku cesty na jatka. Po Česku nesmí trvat déle než osm hodin. Norma nově za týrání považuje i poškozování a přistřihávání křídel ptáků při přepravě kvůli tomu, aby nemohli uletět. Pokusy na zvířatech budou přípustné jen tehdy, pokud se prokáže, že neexistuje jiná možnost zkoušení.

Podle nového zákona by neměly smět kupovat zvířata děti do 15 let. Chovatelem zvířat, která mohou být nebezpečná a vyžadují zvláštní péči, se mohou stát jen dospělí. Norma nově upravuje i ochranu zraněných zvířat, která byla odchycena v přírodě. O ně bude muset v záchranných stanicích pečovat minimálně jeden pracovník. V ČR nyní funguje 24 těchto stanic. Vyškolení potřebného počtu lidí si vyžádá podle autorů zákona až 240 000 korun. Částka by měla putovat z dotací ministerstva životního prostředí.

Mezi přestupky patří podle zákona nejen týrání či usmrcení zvířete, ale například i to, když jim člověk nezabrání. Za to hrozí pokuta až půl milionu korun. Pokutu až 200 000 korun si mohou vysloužit lidé, kteří budou mimo jiné propagovat týrání zvířat nebo se o ně budou špatně starat. Za další delikty hrozí pokuta 50 000 korun.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.