Přihlásit

Vzpomínka na lovecký masakr (Rakovnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nový Dům
Chcete-li se projít lesem a načerpat trochu zdravého vzduchu, navštivte zajímavý lesní pomník nedaleko obce Nový Dům na Rakovnicku. Pomníkem masakru vysoké zvěře je barokní socha svatého Jana Nepomuckého v lese u Novému Domu. Co se lze o tomto místě dozvědět?
V těchto místech uspořádal 26. června 1721 majitel křivoklátského panství hrabě Jan Josef Valdštejn hon pro císařovnu Alžbětu Kristýnu, která se právě vracela z lázeňského pobytu z Karlových Varů. Na lov přijela císařovna z kolešovického zámku, kde noc předtím nocovala. Personál postupně štval v ohradách shromážděnou zvěř, kterou sháněl k Novému Domu čtrnáct dnů, do výběhu před Alžbětu Kristýnu, která seděla v zeleně a zlatě čalouněném altánu a pálila jednu ránu za druhou. Od deseti hodin dopoledne do sedmi hodin večer, s přestávkou na oběd, který byl podáván na čtrnácti stolech ve třinácti stanech, zastřelila císařovna kolem stočtyřiceti kusů vysoké zvěře, včetně laní a kolouchů. Ctižádost k vykonání neobyčejného rekordu zatemnila císařovně mysl, k čemuž jí dopomáhal i hostitel se svými druhy. Pomník je možné nalézt v lese směrem na Lány, asi dvě stě metrů od hlavní silnice. Kromě sochy svatého Jana Nepomuckého, kterého papež Innocent XIII. svatořečil jen necelý měsíc před císařským lovem, který se konal 31. května 1721, dal Valdštejn postavit na rozcestí do Lán a Křivoklátu kapličku svaté Alžběty a na počest císařovny přejmenoval Novodomský revír na revír Alžbětinský.
Několik let po návštěvě císařovny Alžběty Kristýny přijel na lov do křivoklátských lesů také její manžel, císař Karel VI., kterého Valdštejn hostil na zámku v Lánech. Tak 5. srpna 1723 přichystal pro císaře lov, při kterém seděl císař na otáčivé židli v loveckém voze a v průběhu dne zastřelil z vysoké zvěře více než stovku jelenů, srnců, srn a kolouchů. Lovecký vůz Karla VI. je v současnosti k vidění na hradě Křivoklátě.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.