Přihlásit

Národní myslivecké slavnosti předvedou vábení jelenů (Zpravodajství ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na loveckém zámku Ohrada u Hluboké nad Vltavou se představí mimo jiné sokolníci, kynologové a chystá se soutěž chladnokrevných koní. Podle pořadatelů se očekává účast až 15 000 návštěvníků.

Desátého mistrovství Evropy ve vábení jelenů se zúčastní asi 25 myslivců z Česka, Maďarska, Polska, Německa, Slovenska, Rakouska, Chorvatska, Srbska, Ukrajiny, nebo pobaltských států. "Je to taková kuriózní disciplina, ve které se může soutěžit mezinárodně. Účastníci předvedou své schopnosti ve vytrubování jelena u laní, vítězném ryku, nebo mrmlání," řekl ČTK organizátor soutěže Jiří Kasina.

Podle něj ovšem nepůjde o skutečné vábení jelenů, ale o pouhé napodobování jejich hlasů při říji. "Je tam mimo jiné vítězný ryk po vyhraném souboji, drobný, ale zajímavý hlas označovaný jako 'sbíjení laní', když jelen obchází laně a snaží se je udržet pohromadě, nebo takzvané odpočinkové mrmlání. To jelen vydává, když se chladí v kališti, vzpomíná na jelení říjí a je takový roztoužený," přiblížil obsah zvuků, které budou myslivci vydávat. Jejich výkon bude hodnotit porota a čekají je prý hodnotné odměny.

Mysliveckou atmosféru oživí vystoupení trubačů, kterých se na soutěž sjede asi 360. Spolu s vábiči chystají světovou premiéru "jelení symfonie". "Vábiči a trubači dosud nikdy nevystupovali pohromadě," zdůraznil Kořan.

Podle Kasiny půjde o atraktivní zážitek, který pobaví nejen myslivce. "Vábení na nádvoří zámku je něco jiného než v lese. Ocení to mimo jiné ženy," uvedl. Zároveň upozornil, že napodobování hlasu jelena patří k vrcholným dovednostem myslivců. Mohou toho využít zejména při lovu v přírodě. "Když myslivec zavábí, dokáže spočítat, kolik jelenů tam je," vysvětlil. Vábení se praktikuje také na srnce, dravce, lišky a pernatou zvěř. Mezinárodně se však ujala pouze soutěž vábičů jelenů.

Myslivecké slavnosti pořádá pražské zemědělské muzeum ve spolupráci s Českomoravskou mysliveckou jednotou a městem Hluboká nad Vltavou. Součástí projektu financovaného z grantu Jihočeského kraje bude i několik aktivit mimo areál ohradského zámku. V pátek 27. června se u kostela v Hluboké nad Vltavou představí myslivečtí trubači. Zájemci se mohou vypravit také na exkurzi do obory, nebo si prohlédnout výtvarné expozice na zámku. Program začne i skončí v hlubockém kostele.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.