Přihlásit

Poslanci chtějí zavést pokutu 50 tisíc za psa bez vodítka (zpravy.iDNES.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tím, že je pes na vodítku, může se zabránit jeho týrání. Když se zaběhne svému majiteli, strádá," argumentoval již dříve mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Nový zákon však přináší i řadu jiných novinek, které mají zlepšit zacházení se zvířaty. Za týrání má hrozit člověku až půlmilionová pokuta. Firmy, které přepravují živá zvířata na velké vzdálenosti, o ně budou muset pečovat důkladněji, než tomu bylo dosud. Zlepšit se má i péče o poraněná zvířata v útulcích.

"Zbytečně se to zdržovalo. Konečně už jsme zákon schválili," oddechl si po hlasování poslanec ODS Marek Benda.

Projednávání normy totiž dlouho blokovalo jedno jediné ustanovení, které umožňovalo cvičení loveckých psů na liškách jako živých návnadách. Zdánlivá maličkost vzbudila mezi zákonodárci bouřlivé debaty.

"Ustoupili jsme tlaku Senátu i prezidenta a ustanovení o liškách ze zákona vypustili. Ujišťuji vás, že už tam opravdu není," vysvětloval poslancům ještě těsně před hlasováním předkladatel novely, ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Zřejmě i díky tomu zákonodárci návrh schválili nečekaně hladce: pro 149 hlasů, proti nikdo. "Chtěl bych poděkovat za všechny obratlovce v České republice," ocenil kolegy poslanec Pavel Bohatec. Zákon teď ještě musí odsouhlasit Senát.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.