Přihlásit

Dravých ptáků přibývá (Prostějovský týden)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Prostějovsko
Dravých ptáků na střední Moravě přibývá. V přírodě je stále méně jedovatého DDT, kdysi oblíbeného prostředku proti hmyzu, který dlouhodobě ničil potomstvo králů oblohy.
Ochránci přírody navíc budují pro okřídlené predátory hnízda. Na polích jsou pro ptáky i berličky - dřevěná odpočívadla.
"Počty poštolek a káňat rostou. K vidění je i víc sokolů, rarohů i orlů," informoval přerovský ornitolog Jiljí Sitko. Zdůvodnil to především tím, že příroda je čistší. "Dravce již tolik neohrožují zbytky jedovatého insekticidu DDT, kvůli kterému se jim nemohla rodit mláďata," vysvětlil. Jed DDT poškozoval ptačí vejce, jejich skořápka byla příliš tenká.
Dravcům svědčí nejen méně jedů v přírodě, ale i důsledná péče. Pro dravé ptáky budují odborníci takzvané berličky v polích.
"Na těchto berličkách pak dravci sedí. V remízcích pak mají možnost hnízdit v zavěšených, obvykle plastových hnízdech," spočítal opatření pro podporu počtu dravců ornitolog Sitko.
Návnady používané zemědělci proti hlodavcům nemohou při důsledné aplikaci ptáky nijak ohrozit. "Kladou se přímo do děr, kde pak myši umírají," popsal ornitolog. Nehrozí tedy, aby dravý pták zaútočil na pomalou, přiotrávenou myš, spolkl ji a jed by ohrozil i jeho.
Je ale zřejmé, že na Prostějovsku má tento způsob aplikace jedů své limity. "Nemůžeme sehnat brigádníky, aby naše rozlehlé plochy obešli s návnadami. Používáme tedy rozmetadlo," řekl Vladimír Sehnal, jednatel zemědělské společnosti ROLS Lešany.
Ke kritickému přemnožení hlodavců, které by si žádalo výše uvedený zásah, však dochází tak jednou za čtyři až pět let. "Ani si nevzpomenu, kdy jsme měli s hlodavci na polích nějaké větší problémy," krčí Sehnal rameny s tím, že vždy při aplikaci návnad postupují podle daných zásad.
Návnady na hlodavce nejsou nijak levné. "Přišly by nás odhadem na statisíce," poznamenal jednatel lešanské zemědělské společnosti.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.