Přihlásit

Pes musí mít na cestu také pas (Zemědělec)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pes či kočka anebo fretka musejí mít pas pro malá zvířata, kde je absolutně nutné potvrzení o platném očkování proti vzteklině. Kůň musí mít v sedlové brašně průkaz koně, kterým se v případě kontroly jezdec prokazuje. "Zkrátka, cestující se zvířaty musejí počítat s tím, že ve vnitrozemí mohou být policií či celními orgány vyzváni, aby předložili patřičné doklady," uvedl Duben.
Stále tedy platí povinnost pro cestování po EU mít pas pro malá zvířata (psy, kočky, fretky), který vydávají schválení soukromí veterinární lékaři. Podmínkou vydání je označení zvířete -musí být čitelně tetováno, nejlépe však je, je-li opatřeno elektronickým čipem, což všechno provede soukromý veterinární lékař. Podle evropské směrnice čitelně tetované zvíře může cestovat po EU, kromě Velké Británie, Irska, Malty a Švédska, až do poloviny roku 2011. Dále zvíře musí být vakcinováno proti vzteklině v souladu s legislativou EU, to znamená, že první očkování musí mít zvíře jakmile dosáhne stáří tří měsíců.

Větší nároky
Velká Británie, Irsko, Malta a Švédsko požadují potvrzení z EU schválené laboratoře, která je v Praze, o účinnosti vakcinace proti vzteklině. Do Británie, Irska a na Maltu je potřeba toto vyšetření mít šest měsíců před vstupem na území těchto států. Provádí se přitom měsíc po očkování. Švédsko požaduje vyšetření hladiny protilátek proti vzteklině provedené minimálně 120 dní a maximálně 365 dní po očkování proti vzteklině.
Británie, Irsko, Malta a Kypr navíc požadují, aby byli pes, kočka nebo fretka 24 až 48 hodin před vstupem ošetřeni prostředkem proti echinokokóze a proti klíšťatům. Švédsko nařizuje ošetření proti echinokóze maximálně deset dní před vstupem, Finsko maximálně 30 dní před vstupem. Vše aplikuje na požádání soukromý veterinární lékař.
Při cestě do některé z nečlenských zemí je třeba mít pas pro malá zvířata při návratu na území EU. Navíc pak je třeba splnit veterinární podmínky pro vstup do dané nečlenské země. Nejčastější požadavky jsou stejné jako v případě Chorvatska, nejčastějšího cíle našich turistů -potvrzení o vakcinaci proti vzteklině a potvrzení o identifikaci - tetování, nebo označení čipem - což je obsaženo v pasu pro malá zvířata. Jde-li o mladého psa s prvním očkováním, musí být provedeno nejméně šest měsíců před vstupem. Navíc pak musí mít cestovatel potvrzení od soukromého veterinárního lékaře o tom, že zvíře je zdrávo, ne starší tří dnů, a potvrzení z místně příslušné krajské, popřípadě městské veterinární správy, že v místě je tzv. příznivá nákazová situace (tzv. kulaté razítko). Není na škodu nechat psa očkovat i proti leptospiróze či parvoviróze, popřípadě proti lymeské borrelióze, a to bez ohledu, zda majitel se psem hodlá vycestovat, či nikoli. Vhodné je poradit se s veterinárním lékařem.
Na cesty se zvířaty je dobré se vypravit, samozřejmě v létě, za chladu ráno, popřípadě navečer. Vždy je dobré mít s sebou vodu, oblíbenou psí hračku a deku a v případě veder chladit hřbet či tlapky zvířete mokrým hadrem. Pes by neměl za jízdy vyhlížet z oken, mimo jiná nebezpečí mu hrozí zánět spojivek. Cestu je vhodné přerušovat a nechat psa proběhnout, napít se a vyvenčit. S kočkou se mnohahodinové cesty, pokud není zvyklá na vodítko, nedoporučují. I tak je nutné vždy ji převážet v přepravce.

Někteří psi nesmějí do Izraele
Jedna věc jsou turistické cesty se psem, kdy prakticky nenastane problém, má-li chovatel například při cestě po zemích EU pas, kde je potvrzena identita (tetování nebo čip), vakcinace proti vzteklině, popřípadě potvrzení o účinnosti vakcinace proti vzteklině a případné ošetření proti echinokokóze a klíšťatům. Druhá věc však jsou obchodní vývozy psů zejména do některých nečlenských zemí. V tomto případě si musejí obchodníci včas zjistit dovozní podmínky konkrétních zemí. V těchto dnech například Státní veterinární správa ČR informovala všechny krajské veterinární správy a tímto způsobem prostřednictvím médií upozorňuje i obchodníky o podmínkách, které při dovozu psů za obchodním účelem požaduje stát Izrael.
Izrael samozřejmě požaduje potvrzení o vakcinaci psů (i koček) proti vzteklině, a to provedené nejvýše před rokem a nejméně 30 dnů před příjezdem do Izraele, což není nic neobvyklého. Ale zajímavé je, že se do Izraele nesmějí dovážet taková plemena psů, u kterých existuje riziko možného agresivního chování, popřípadě jsou údajné problémy s jejich výchovou. Nesmí se tedy do Izraele vyvážet například americký stafordšírský bulteriér (Amstaf), bulteriér, argentinská doga, japonská tosa inu, stafordšírský bulteriér (anglický), pitbulteriér, brazilská fila, rotvajler a ani jejich kříženci, ba ani psi vykazující vzory chování a tělesné znaky podobné těmto plemenům. Označení čipem musí odpovídat ISO normě č. 11784 nebo příloze A ISO normy 11785. O tom, že mohou mít i členské země EU nějaké zvláštní požadavky, svědčí například podmínky Slovinska, které zakazuje obchodní dovozy štěňat či koťat do tří měsíců stáří, nevakcinovaných proti vzteklině, a to jak ze třetích zemí, tak ze členských zemí EU. Podrobné podmínky mají k dispozici všechny krajské veterinární správy a Městská veterinární správa v Praze.
Mluvčí připomněl, že dosud bylo povinné bez ohledu na použitou vakcínu každoročně psy, kočky a fretky přeočkovávat. Vzhledem tomu, že na trhu jsou vakcíny od různých výrobců, kteří zaručují imunitu delší než jeden rok, bere tuto skutečnost na vědomí i současná schválená novela veterinárního zákona. Ze současných 19 vakcín, které jsou na trhu, zaručuje dvanáctiměsíční imunitu celkem 16, z toho dvě i dvouletou, dále jedna šestiměsíční a dvě tříletou imunitu, informoval Duben. "V případě potvrzení vakcinace proti vzteklině uvedeného v pase je třeba dbát na uvedení imunity a dodržení uvedeného data, aby cestující do ciziny neměli v zahraničí problémy," dodal.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.