Přihlásit

Klíšťata už nakazila lidi (Vyškovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Úporné bolesti hlavy, zvracení, u starších lidí třeba obrna. I takové můžou být příznaky encefalitidy, která se může vyskytnout u lidí po útoku klíštěte.
Vyškovští hygienici už letos zaznamenali první takový případ.
"Šlo o dospělého člověka. Klíště ho napadlo někde v Olšanech. Encefalitida se u něho projevila koncem května," potvrdila vedoucí protiepidemiologického oddělení vyškovské hygienické stanice Marie Hiršová.
Že se teď klíšťata objevují opravdu v hojném množství, potvrzují taky lékaři. "Když jsem na pohotovosti, lidé k nám chodí hodně často, denně jich přijde několik. Buď si tohoto cizopasníka nedokážou sami vytáhnout nebo ho zatrhnou. V některých případech se jim po bodnutí klíštětem objeví v místě zarudlý flíček," uvedla například vyškovská obvodní lékařka Bohumila Mitěvová.
Ta v posledních dnech řešila už dva případy, kdy se pacienti nakazili boreliózou. "Pokud se u lidí objeví komplikace, nejprve je léčíme antibiotiky. Po třech týdnech jim děláme testy na borreliózu. Když jsou pozitivní, posíláme je na kliniku infekčních chorob, kde už si je doktoři sledují," popsala Mitěvová.
Několik klíšťat přinesla domů například Sára Křupková. "Dcera byla na Vranově. Odtamtud si přivezla jedno, další se na ni přisálo u našeho domu, když si hrála v trávě. Objevila jsem jí je na hlavě a noze. Naštěstí se u ní nevyskytly žádné komplikace," svěřila se matka Sáry Carmen Křupková.
Podle odborníků by měli být lidé opatrní a na výlety do přírody nosit vhodné oblečení. "Žádné sandály, ale pevné, uzavřené boty. Také by si měli brát trička s dlouhými rukávy a dlouhé kalhoty," poradila Hiršová.
Jako prevence je prý dobré používat repelenty, a to podle návodu. A jak klíště vytáhnout? "Nejlepší je zakoupit si v lékárně speciální pinzetu. Člověk tak vůbec nepřijde do kontaktu s parazitem. Tak by se totiž taky mohl nakazit," upozornila hygienička.
Podle lesníků se letos klíšťata objevila velmi brzy, už v únoru. "Zima pro ně byla příznivá. Teď začíná jejich sezona," potvrdil Pavlík.
Před klíšťaty se chrání také myslivci. "Jsem lesník, takže jsem očkovaný. Ale vím, že kolegové z našeho sdružení se nechávají očkovat. Dnes je to už prostě nutnost, klíšťata jsou všude," podotkl hospodář mysliveckého sdružení Hubert Otnice Jiří Svoboda.
Už v loňském roce hygienici na Vyškovsku zaznamenali díky mírnému zimnímu počasí zvýšený výskyt klíšťat. Na Vyškovsku jsou mnohem častější případy, kdy postižení onemocní boreliózou než encefalitidou. Jen za první půlrok jich bylo patnáct. Na rok 2006 připadlo sedmapadesát případů boreliózy a pět encefalitidy.
Chráníte se před klíšťaty? Co se vám nejvíc osvědčilo? Onemocněl někdo z vašich blízkých borreliózou nebo encefalitidou? Diskutujte na
www.vyskovsky.denik. cz/klistata


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.