Přihlásit

Jelení symfonie měla premiéru v hlubockém hotelu (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hluboká nad Vltavou
Myslivecké tradice se mohou chlubit staletími svého trvání. Stále je však možné přidávat k nim něco nového. Ukázaly to i Národní myslivecké slavnosti v Hluboké nad Vltavou. Ve světové premiéře byla při společenském večeru na závěr slavností uvedena Jelení symfonie.
Skladba svedla dohromady vábiče jelenů a trubače. Většinou se jednalo o účastníky X. Mistrovství Evropy ve vábení jelenů, které se konalo v sobotu v loveckém zámku Ohrada a další příznivce myslivosti, kteří se účastnili ten samý den Mezinárodní trubačské soutěže v Hluboké nad Vltavou.
Se značnou dávkou improvizace předvedli vábiči a trubači do reálu, jako překvapení večera, záměr Petra Vacka, předsedy Klubu trubačů Českomoravské myslivecké jednoty. "Spoléháme na sílu okamžiku a na improvizaci," uvedl k připravovanému překvapení ještě dopoledne Pavel Kořán, člen rady Klubu trubačů. I při večerní světové premiéře neobvyklé symfonie byli přítomní vyzváni, aby zavřeli oči a představili si, že jsou v lese, aby tak dojem byl co nejlepší.
Symfonie naplnila celý sál hotelu, kde se společenský večer konal, mohutným rykem jelenů i znělým hlasem trubačských nástrojů.
Vše začalo troubením několika starých jelenů, ke kterým se přidali mladí jeleni, mezi nimi došlo k souboji a v té chvíli vstoupili trubači, kteří hráli úryvek ze skladby Jelen od Josefa Selementa.
Celou improvizací se prolínají jelení troubení a úryvky různých skladeb a vše končí skladbou Jsem král, protože jelen je všeobecně považován za krále lesa.
Podobná improvizace se odehrála poprvé vloni při Národních mysliveckých slavnostech na loveckém zámku Ohrada. "Vyprovokoval to Jiří Kasina, šéfredaktor časopisu Myslivost. Vábiči začali a trubači odpovídali a Petr Vacek se toho chopil," přiblížil počátek možné nové tradice Pavel Kořán.
Za novou, ale již pevnou tradici mohou myslivci považovat Mistrovství Evropy ve vábení jelenů. Iniciátora myšlenky Alexandera Kraha z Německa ocenili i na společenském večeru. "Vzniklo to na veletrhu v Dortmundu, kde jsme seděli Alex, Petr Šeplavý a já. Padl návrh něco udělat ve vábení a Alex navrhl mistrovství," zmínil Jiří Kasina.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.