Přihlásit

Prezentují rysí hlídky (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kaplice
Ekologické sdružení Hnutí Duha prezentuje své Rysí hlídky na Šumavě, jejichž úkolem je ochrana vzácných šelem před pytláky. Expozice bude až do konce července k vidění v Infocentru v Kaplici.
Ilegální lov je podle Duhy hlavní překážkou obnovení populací ohrožených rysů. Odborníci přitom poukazují na to, že viditelná přítomnost většího počtu lidí, kteří v horách případné pytláctví sledují, pomůže zvířata chránit. Šíření šelem je důležité pro udržení únosné výše populací spárkaté zvěře. Přemnožení jeleni a srnci totiž spásáním stromků poškozují především listnaté či smíšené lesy a brání jejich obnově.
"Ze čtrnácti rysů, která správa parku označila vysílačkou, bylo patrně už osm zastřeleno. Počet ilegálních odstřelů se u nás za posledních dvacet let odhaduje na více než 500 kusů," uvedl Ondřej Šanda z Hnutí Duha.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.