Přihlásit

Schwarzenberg měl mysliveckou zkoušku bleskem (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zatímco standardně probíhá příprava na velmi náročnou zkoušku několik měsíců, Schwarzenberg se na vysokou školu zapsal do mimořádného studia 5. března 1996 a už po 15 dnech absolvoval zkoušku na výbornou.
Někteří lidé z ministrova okolí tvrdí, že zkoušku získal díky svým známostem. Údajně ji rychle potřeboval složit, aby dostal povolení lovit ve svých lesích dlouhými střelnými zbraněmi.

"Průpravu jsem získal v SRN a Rakousku"

Schwarzenberg Právu řekl, že myslivecké zkoušky skládal již dříve v Rakousku a Německu.
"Proto jsem měl průpravu, většina věcí na těch zkouškách je ve střední Evropě stejná. Navíc jsem se věnoval myslivosti celý život, takže jsem se akorát naučil rozdíly v českých zákonech a mohl jsem zkoušku tak brzy absolvovat," vysvětlil Schwarzenberg. Odmítl, že by zkoušku získal díky svým kontaktům.
Vedení vysoké školy rovněž odmítá, že by u Schwarzenbergovy zkoušky šlo o nestandardní postup. Podle nich se tehdy mohl do mimořádného studia přihlásit kdokoliv. Profesor, který Schwarzenberga zkoušel, potvrdil, že již měl mysliveckou zkoušku složenou v Rakousku, kde jsou ještě náročnější než v Česku, proto ho byl ochoten tak rychle vyzkoušet.
Podle výkazu o mimořádném studiu, který má Právo k dispozici, se Schwarzenberg oficiálně zapsal na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě v Brně v průběhu letního semestru školního roku 1995/96 jako student mimořádného studia 5. března. Zkoušku se známkou výborná mu zapsal profesor Josef Hromas po dvou týdnech - 20. března.
Předseda Mysliveckého sdružení Děhylov v Ostravě Květoslav Březina Právu řekl, že složení zkoušky z myslivosti je obvykle velmi náročné. "Většinou se chodí nejdříve do dvouměsíčního kurzu a pak ještě následuje praxe.
Zkouška se skládá ze sedmi náročných předmětů, mezi nimiž je zoologie, péče o zvěř nebo kynologie," přiblížil Březina.
Proděkan Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity Jan Dvořák Právu řekl, že v roce 1996 mohla zkouška z myslivosti podobným způsobem probíhat.
"V roce 1996 jsem ještě na fakultě nebyl. Ale teoreticky to mohlo být v pořádku, tenkrát se prosazovala konzultační metoda. Je možné, že absolvoval výuku, aniž byl studentem, a zapsal se na 15 dnů proto, aby mohl být vyzkoušen a zkouška figurovala v indexu oficiálně, jako podklad pro státní správu. Protože náš kantor nemůže zkoušet někoho, kdo není naším studentem," uvedl Dvořák.
Podle něho se mimořádní studenti zapisovali i v průběhu semestru, byla totiž možná individuální forma výuky. "Vyučující s ním mohl konzultovat věci po večerech. Myslím, že v roce 1996 nikdo nemohl tušit, že Schwarzenberg bude ministrem a že by potřeboval namazat zkoušku," podotkl proděkan. Doplnil, že v současné době již není možné podobným způsobem zkoušku absolvovat.
Profesor Hromas řekl, že s vyzkoušením Schwarzenberga souhlasil proto, že už měl zkoušku z myslivosti v Rakousku, kde mají zkoušky hodně přísné. "Já jsem s ním strávil u zkoušky půl dne, viděl jsem, že všechno je bez problémů, tak jsem mu ji zapsal. My jsme prošli naše problémy ze zákona, to on se naučil, takže nebyl problém," uvedl Hromas.
Kdyby prý neměl zkoušku z Rakouska, tak by s vyzkoušením nesouhlasil. "Takto šlo v podstatě o nostrifikaci rakouské zkoušky (uznání cizích vysokoškolských hodností v tuzemsku - pozn. red.)," konstatoval Hromas.
Schwarzenberg ho požádal o složení zkoušky prostřednictvím jednoho absolventa jejich školy. "Řekl jsem, proč ne. Ten absolvent byl jako přísedící. Nikdo další za mnou se zahraniční zkouškou nepřišel, kdyby přišel, taky bych ho vyzkoušel z našich zákonů a správních norem taky," doplnil profesor.
Podle něho se Schwarzenberg učil na zkoušku ještě před zápisem na školu. "Už předtím se půl roku připravoval. Jinak určitě nejsem ten, který by to dával jen tak," dodal profesor.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.