Přihlásit

Srnce čeká říje, začnou bojovat o své teritorium (Prachatický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Prachaticko
Obilí a řepka na polích rychle dozrávají a původně zelená barva se mění na odstíny hnědé. Červenec je časem žní.
Pole poskytující pro zvěř dostatek klidových a potravních možností se rázem po přejezdu kombajnu a podmítače mění na potravní poušť bez zdroje potravy, bez krytu i vody pro zvěř.
V přírodě pozorujeme rychlý růst mláďat spárkaté zvěře, která postupně přivykají krom sání mateřského mléka na příjem rostlinné potravy. Ve druhé polovině července probíhá srnčí říje. Na tichých procházkách přírodou můžeme pozorovat teritoriální chování srnců a jejich vzájemné potyčky. Silný srnec srdnatě hájí svoje teritorium a vytrvale vyhání slabší srnce. V průběhu říje se zvyšuje migrační aktivita srnčí zvěře, upozornění je nutno adresovat zvláště řidičům, kteří by měli být na silnicích obezřetní zvláště v lesních úsecích. Pokud chceme z prázdninových procházek odcházet z přírody s poznáním, dosyta občerstveni rozmanitostí přírody, nechť nás na našich toulkách provází také ohleduplnost ke zvěři.
Počátkem července kontrolují myslivci kvalitu uskladněného sena. Většina skladů musí být ze 2/3 naplněná, protože druhá seč luk už nebývá výnosná. V červenci obrůstají louky po senoseči, probíhá druhá sklizeň vojtěšky. Kvalitně usušené a uskladněné seno je základem přikrmování zvěře v zimě. V průběhu sušení není možné připustit zmoknutí sena, protože dochází ke snížení kvality a zaplísnění. Plísně vytvářejí zdroj mykotoxinů, které mají negativní vliv na metabolizmus zvěře. Zajištění dostatečného množství kvalitního sena pro zimní přikrmování je pro myslivce nutnost. Seno lze nahrazovat kvalitní senáží, uchovanou nejlépe v balících obalených krycí fólií. Nekvalitní krmivo značně snižuje efekt přikrmování zvěře v období nouze.
V červenci myslivci suší letninu. Za letninu se považují sušené letorosty listnáčů, keřů, ostružiní a maliní, které v zimě slouží pro přikrmování spárkaté zvěře jako doplněk potravy s vysokým obsahem tříslovin, což napomáhá snižování škod na lesních porostech.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.