Přihlásit

Myslivci začali při kosení používat plašič zvěře (Havířovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Havířov
Zajíci, bažanti nebo srnčí zvěř už nebudou končit v ostrých břitech strojních sekaček.
Havířovští myslivci jsou vděční za každý kus zvěře ve své honitbě, a proto mají zájem snížit ztráty, které pravidelně vznikají při sečení luk a polí v okolí města.
Ve spolupráci s firmou, která pozemky obhospodařuje, začali používat plašič, jenž zvěř těsně před sekačkou z pole vyžene.
"Není to nic světaborného, je to ovšem jednoduché, levné a účinné. Odhaduji, že se takto zachrání až osmdesát procent zvěře. Je totiž možné, že některý kus zvolí špatný směr úprku a vběhne přímo do sekačky. Tomu už ale nezabráníme," vysvětlil nimrod Jan Adamek.
Zařízení se skládá z několika trubek a řetízků. Trubka se dá nastavovat do potřebné délky tak, aby měla šířku sekacího stroje po straně traktoru. "Motor traktoru zvěř z pole nevyplaší. Zůstane přikrčená ve vysoké trávě, a když se traktor přiblíží, je pozdě. Ty řetízky však do ní vrazí dříve než břity a může tak utéct," dodal závěrem ještě Jan Adamek.
Vedle tohoto mechanického plašiče se v polích v okolí města používají také elektronické. Ty vydávají nepříjemný zvuk, který zvěř odrazuje. Do pole se umísťuje krátce před sečením. Myslivci si slibují, že opatření se projeví ve snížení úbytku zvěře.
V poslední době si mnou ruce nad tím, že se v okolí Havířova začali objevovat divočáci. Jejich pohyb sledují podle stop a pozorováním. Škody zatím nepáchají.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.