Přihlásit

Bažanti z Lhotic létají po celé zemi (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lhotice
Váží sotva dvě deka a vlezou se do dlaně. Taková jsou týdenní bažantí mimina v bažantnici ve Lhoticích u Jemnice na Třebíčsku. Na okraji vesnice je chová dvaapadesátiletý Antonín Pokorný.
"Začínal jsem před patnácti lety se třemi sty bažantími kuřaty. V současnosti mám kolem šesti tisíc bažantů a také kachny divoké," líčí Pokorný a zavede nás do zděné budovy, kde úpěnlivě pípá bažantí potěr. Není to klasická líheň.
"Mám chovnou stanici bažantů. Je patrně největší na Vysočině. Nakoupím jednodenní bažantí kuřata a tady je pak piplám," ukazuje Pokorný odchovnu, ve které zmateně pobíhají sem tam stovky mrňavých bažantíků. Když si nedáte hodně velký pozor, snadno některého opeřence přišlápnete. V odchovně jsou jakési plechové budliny s malými otvory. Do nich i z nich neustále proudí bažantíci.
"To jsou plechové kvočny. Nahrazují biologickou matku. Jsou elektricky vytápěné. Bažantí kuřata tam hledají bezpečí," nadzvedne Pokorný trošku jednu plechovou budku. Pod ní je asi tři sta miniaturních opeřenců. Patrně cítí nebezpečí, protože se shluknou do jednoho nervně pulsujícího houfu.
"Nejkritičtější je první týden. Hlídáme je, podáváme preventivně léky, krmíme je speciální směsí. Tu mi míchají v Moravských Budějovicích," přiblíží Pokorný.
Když bažantí mimina odrostou, tak putují do otevřených voliér. Ty zabírají zhruba hektar a půl. Tady jsou už vyspělejší jedinci, velcí jako běžné kuře.
Co vlastně dělá chovatel Pokorný s tisícovkami odchovaných bažantů? "Myslivci je vypouštějí do volné přírody. Na podzim je přemístíme do vytipovaných lokalit. Tady v okolí vypustíme asi pět set bažantů," zmínil se Pokorný s tím, že umělým odchovem pomáhá přírodě.
"Bažanti mají hodně přirozených nepřátel. Mají minimální šanci na to, aby se vylíhli přímo v přírodě a přežili. Tím, že vypustíme odrostlejší jedince, pomáháme udržet bažanty ve volné přírodě. Znám lokality, kde umělý odchov bažantů skončil a během tří let úplně vymizeli z tamní přírody," hloubá Pokorný, jehož bažantí dorostence si berou myslivci napříč republikou.



 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.