Přihlásit

Připomenutí rekordní jelení trofeje (Zemědělec)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Patnáctiletý jelen, čtyřiadvacaterák, byl střelen 14. září loňského roku, shodou okolností na den přesně šest let po skolení bývalého nositele národního rekordu, kterého zde střelil tehdejší ministr zemědělství Jan Fencl. Během posledních sedmi let byl tedy v této oboře překonán národní rekord v jelení trofeji již podruhé, přičemž předtím rekord vydržel celých 271 let.
Podle mezinárodních předpisů se smí trofej hodnotit nejdříve tři měsíce po ulovení, proto se komise Mezinárodní rady pro myslivost sešla až počátkem letošního roku. Měla šest členů, čtyři zahraniční experty, po jednom z Bulharska a Slovenska a dva z Rakouska, českou stranu zastupovali dva odborníci. Celkem udělila hodnotící komise této trofeji 262,46 bodu, čímž o jedenáct bodů překonala starý národní rekord.
Podle informací Jana Zasadila, lesního správce Lesů České republiky v Hluboké na Vltavou, pod jejíž správu obora patří, vážilo rekordní paroží i s lebkou zhruba sedmnáct kilogramů.
Jak uvedl profesor Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně Josef Hromas, který byl také členem hodnotitelské komise, výsledná bodová hodnota této jelení trofeje předčila všechna očekávání, "Je to nejen nejsilnější jelení trofej z naší republiky, ale v současné době je i na patnáctém místě v oficiálních světových tabulkách jeleních trofejí. Jedná se sice o trofej z oborního chovu, tedy nikoliv z volnosti, nicméně i tak jde o mysliveckochovatelský úspěch, který u nás zatím nemá obdoby," konstatoval.
Na jelenech se podle jeho slov hodnotí jednak měřitelné hodnoty jednotlivých částí trofeje, a jednak se komise musí shodnout i na počtu bodů za celkový vzhled trofeje. Hodnotí se například délka lodyh, které v tomto případě měřily od spodku růže, což je rozšířené místo na parohu u hlavy jelena, až po nejdelší výsadu v koruně sto dvacet centimetrů. Další body se připisují třeba za opěrák, tedy třetí výsadu nad růží, či za obvod růží. Celkový výsledek se dává dohromady doslova po jednotlivých bodech. Vedle měřitelných hodnot se posuzuje také vzhled, například za barvu jsou až dva body, za ostrost hrotů také dva body. "Tenhle jelen dostal všechno, srážky nebyly žádné," zdůraznil k unikátní trofeji profesor Hromas.
U jeleních trofejí obecně platí, že na výstavách mívají bronzovou medaili trofeje za 170 až 190 bodů, stříbro je do 210 bodů a od této hranice jsou už "zlatá" paroží. To, že zde padl již druhý rekordní jelen, však ještě neznamená, že výčet úspěchů poněšické obory, kterou v roce 1853 založili Schwarzenberkové, končí. Kolem zmíněného jelena totiž bylo v posledních letech velké stádo laní, takže lze očekávat, že se v příštích letech jeho kvalitní geny v chovu projeví.




 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.