Přihlásit

Myslivost v červenci (Krkonošský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V přírodě pozorujeme rychlý růst mláďat spárkaté zvěře, které postupně přivykají krom sání mateřského mléka na příjem rostlinné potravy.
V druhé polovině července probíhá srnčí říje. Na tichých procházkách přírodou můžeme pozorovat teritoriální chování srnců a jejich vzájemné potyčky. Silný srnec srdnatě hájí svoje teritorium a vytrvale vyhání slabší srnce. Vprůběhu říje se zvyšuje migrační aktivita srnčí zvěře, upozornění je nutno adresovat zvláště řidičům, kteří by měli být na silnicích obezřetní zvláště v lesních úsecích. Pokud chceme z prázdninových procházek odcházet z přírody s poznáním, dosyta občerstveni rozmanitostí přírody, nechť nás na našich toulkách provází také ohleduplnost ke zvěři.
Co se děje v honitbách?
Vprvní polovině července: - dokvétají lípy - pro včelaře končí sezóna květových medů
- po starších i mladší jeleni vytloukají paroží, daňkům teprve paroží dorůstá
- z obilních lánů jsou slyšet křepelky
- na hnízdech čápů bílých již mláďata stojí a dají se dobře počítat - dozrávají maliny a ostružiny V druhé polovině července: - začíná srnčí říje - probíhá chrutí jezevců a kaňkování kun - po vyhnízdění se mláďata ptáků začínají potulovat po krajině
- vychází osmé číslo časopisu Myslivost s novými informacemi v myslivosti ČERVENCOVÉ pranostiky: Vysoký let a silný šum letek havranů je předzvěstí větrného počasí. Když vítr honí v kolečku - nehoň ty myslivečku. Honí-li vítr v krajině, nelov myslivče v té hodině. Měsíc v liščí čapce, večerní červánky, ty značí pěkný čas, příští den myslivec jde na lov zas. Ranní červánky vítr značí, zmokneš myslivče do niti. Když vrány stojíce pohlížejí v určitou stranu a jsou k ní obráceny, nastane změna počasí od té strany. Slétají-li se havrani ve shluky, bude přelom počasí. Křik lysek znamená zhoršení počasí. Začne-li pes trávu žrát, kňučet a běhat ještě, dočkáme se deště. Zajíc se kryje a nevybíhá ven z pekáče, má-li se počasí zhoršit-když vbíhá ven, bude hezky. Skolí li liška v zeleném lese, déšť nám to brzo přinese.
Jsou-li dnové psí pošmourní aneb jestli začátek jich neveselý, obávati se moru a nakažení; pakli jest ten jistý čas pěkný a nebe jasné, znamená zdravý rok. (psí dni 22. 7. - 24. 8.).
Jiří Šilha



Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.