Přihlásit

V nadcházejících týdnech zahynou v okrese desítky srn (Litoměřický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Litoměřicko
Desítky kusů srnčí zvěře zahynou na Litoměřicku v nadcházejících týdnech pod koly automobilů. Důvodem je přicházející srnčí říje, která v kombinaci se žněmi způsobuje obrovskou migraci této zvěře v přírodě. Maximálně ostražití by měli být především řidiči.

Zahyne až třicet procent
"Přesné údaje samozřejmě nemáme a nikdy mít nebudeme, protože mnoho nehod nikdo nehlásí. Odhad ale je, že na Litoměřicku během říje a žní zahyne dvacet až třicet procent srnčí zvěře z celkového stavu," vypočítává smutnou bilanci Adolf Rolínek, jednatel okresního spolku Českomoravské myslivecké jednoty (ČMMJ).
Právě během říje totiž dochází k největší migraci srnčí zvěře z celého roku. Na konci července přesun zvěře znásobuje navíc probíhající sklizeň obilovin.

Kritické období začíná právě nyní
"Toto kritické období začíná u nás každoročně přibližně patnáctého července. Během říje se zvěř přesouvá z pozemku na pozemek, z lesa do lesa. Během žní ještě uniká před sklízecí technikou a je nucena hledat nová útočiště, která do teď nalézala v obilí. V důsledku tohoto dění dochází k obrovskému počtu střetů s automobily," vysvětluje Adolf Rolínek.
Možností obrany a ochrany podle něj myslivci příliš nemají. "Jediná možnost je upozornit řidiče na toto nebezpečí a aby jezdili opatrně," říká Rolínek.
Myslivci se shodují, že nejdůležitější je pro řidiče dodržování stanovené maximální rychlosti a mimořádná ostražitost.

Rychlí řidiči střetu nezabrání
"Řidiči jedoucí vyšší rychlostí prakticky nemají možnost zabránit střetu se zvěří, proto je na místě dodržovat přiměřenou rychlost a svou ostražitost zvýšit zvláště v lesních úsecích a v místech, kde je silnice lemovaná keři, či vysokou travou," radí Jiří Šilha zČMMJ.
V této souvislosti je krizovým místem na Litoměřicku také dálnice D8, která okresem prochází. I když převážnou část zdejšího úseku dálnice lemují speciální ploty, které mají zvěři zamezit ve vstupu na vozovku, tak některé části oplocení chybí, především kvůli zlodějům.

Smrt čeká na silnici i na poli
Kritické období nyní neplatí jen pro dospělé kusy srnčí zvěře. Doslova pohromou v úbytku mláďat bývá pro myslivce sklizeň obilovin. Tento problém v posledních letech narůstá.
Důvodem jsou stále rychlejší a tišší sklízecí stroje, které pozemkem projíždějí pro zvěř nečekaně a mnohdy bez povinných plašičů. Mladé kusy pak před technikou nestačí uniknout.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.