Přihlásit

Zvěř odhání od silnice chemický ohradník (Havlíčkobrodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bojí se lidského pachu
"Chemický ohradník se skládá ze zhruba tři čtvrtě metru vysokých kůlů, které jsou umístěné po okrajích na obou stranách silnice. Na kůlech je připevněna pěna, která obsahuje pach podobný tomu lidskému, což zvěř odpuzuje," popisuje fungování nových zařízení Miroslav Matoušek, lesní rada Kinského hospodářství. Výměna náplní odpuzovačů přitom není nijak časově náročná. Každá náplň vydrží plnit svoji funkci zhruba tři až čtyři týdny.
Odpuzovače se prozatím osvědčily - od května tohoto roku v nebezpečném úseku zahynuly dva kusy zvěře, zatímco v předchozích letech za stejné období až čtyřnásobek.
Počty sražených zvířat jsou ale pouze orientační, zaměstnanci Kinského hospodářství, kteří mají danou honitbu na starosti, vycházejí především z toho, co jim nahlásí řidiči, policie nebo co při jízdě sami na vozovce uvidí.
Navíc někteří řidiči místo aby sraženou zvěř nahlásili, ji raději "přesunou" do kufrů svých aut. Za to jim však hrozí nemalé tresty.

Řidiči by měli sraženou zvěř hlásit
"Je povinností řidičů sraženou zvěř hlásit. Ve chvíli, kdy si ji dokonce přivlastní, se stávají v podstatě pytláky," říká Matoušek.
Lesní zvířata nejčastěji nacházejí smrt pod koly aut v rizikových úsecích obklopených lesem, obvykle se jedná o rovnou komunikaci, která řidiče svádí k rychlejší jízdě.
Mezi taková místa patří kromě Karlova například také trasa mezi Račínem a Polničkou nebo Herálcem a Cikhájem.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.