Přihlásit

Na Blanensku se přemnožily kuny (Blanenský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rudice, Svitávka
Hluk, zpustošené zahrady, překousané kabely v autech, výkaly. Takové stopy za sebou zanechávají kuny. Podle odborníků jsou kuny v některých místech na Blanensku přemnožené. Dostat je ze zahrad a půd je složité.
Kuny si oblíbily například zahradu Hany Kulaviakové, která bydlí v Rudici. Za jednu noc jich tam napočítala až šest. "Všude jsou jejich výkaly, tento týden mi rozcupovaly dva truhlíky s muškáty. Ničí i keříky, všechno," je zoufalá Kulaviaková, která zkoušela na zahradu dát chomáč lidských vlasů v punčoše, který si přinesla od kadeřnice, nebo PET lahve, aby škodící tvory odehnala. Nic nepomohlo. "Hodně lidí má v Rudici stejný problém. Kuny jsme zaznamenali i loni, je to ale čím dál tím horší," míní žena, která se obává i infekce. Hlučná zvířata se totiž povalují v jahodách, česneku či polštářích, které má na zahradním nábytku. Rudickému starostovi si lidé v souvislosti s přemnoženými kunami zatím nestěžovali, ale o jejich řádění v obci ví. "Naposledy jsem zaznamenal, že kuny poškodily požární vozidlo. Překousaly totiž kabely," podotkl starosta Roman Šebela. Špatné zkušenosti s kunami má i muž, který žije v domě na okraji Svitávky. "Stoprocentně se to zhoršilo, kuny dnes nemají žádného predátora. Je to boj s větrnými mlýny," neví si s nimi rady muž, který si nepřál zveřejnit své jméno. Redakce Blanenského Deníku je má k dispozici.
I vavřinecký starosta Miloslav Novotný se letos s kunami setkal. "Občas jsou večer vidět v ulicích. Zatím ale žádné škody hlášené nemám," řekl Novotný.
Že jsou kuny přemnožené, potvrdil Karel Žák z Okresního mysliveckého spolku Blansko. "Dřív byla kuna pro myslivce atraktivní. Cena kůže byla vysoká, takže je lovili," vysvětlil Žák s tím, že kunu skalní mnohdy likvidovali i sami lidé v obcích.
"Přemnožené jsou skalní kuny, ty se pohybují v dědinách. Počet lesních kun je v normě," přiblížil Žák.
Podle něj lidské vlasy kuny neodradí. "Jedinou možností je chytit kunu do zvláštního truhlíku, a to na podzim, kdy je povolený lov. Udělají to členové mysliveckého sdružení, kteří vypozorují, kudy kuna chodí. Na to místo pak položí krabici s dvířky, která se za kunou zavřou. Odchyt do želez je zakázaný," sdělil Žák.
Že kuny kolem lidských obydlí slídí, neznamená, že se lidé musí bát vztekliny. Tvrdí to blanenský veterinář Jiří Bárta. "Mohou ale přenášet vnější a vnitřní parazity. Ty přejdou třeba na domácí zvíře, může se to týkat i dětí. Větší obavy z infekce však lidé mít nemusí," dodal Bárta.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.