Přihlásit

Příroda si zaslouží úctu (Příbramský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nejen úctu, ale též přiměřenou ochranu. Toto pravidlo platí pochopitelně po celý rok, nejen na jaře, kdy fauna udivuje překrásnými barvami keřů a stromů oděných do svátečního šatu, překypujícího miliony květů a stovkami libých vůní, kdy flóra zmrazí nás v solný sloup ve chvíli, kdy nám při rekreační procházce lesem zkříží cestu polekaný kolouch, čili mládě srny, případně, kdy se nám doslova pod nohama mihne neméně vyjukaný janek, zajíček březňáček.

Chovejme se v lese kultivovaně
Některé druhy lesní zvěře, ač ve výjimečných případech krátkodobě a spíše lokálně než celoplošně přemnožené, působí na lesních porostech nemalé škody, stejně jako na nezemědělských kulturách. I přesto si zcela právem zaslouží naši úctu a ochranu alespoň v tom smyslu, že se při procházkách v lese, případně při houbaření, budeme chovat kultivovaně, že nebudeme rušit nadměrným hlukem (nešťastná moderní doba bezohledných čtyřkolkářů!) především v době hnízdění a vyvádění mláďat.
S lesními tvory se však nesetkáváme pouze v lese. Jaké bylo mé překvapení, když jsem při sekání trávy na oplocené zahradě špičkou kosy div "nenabral" bažantí slepici sedící na vejcích. Statečně se krčila ve vysoké trávě až do poslední chvíle a s okolním terénem tak splývala, že jsem ji vůbec neviděl.
Ve chvíli, kdy polekaně vylétla (vzlétla), jsem zpovzdálí napočítal dvanáct vajec. I můj zvědavý kocour Mikeš se přišel podívat na ten právě objevený poklad, ovšem přihlížel stejně jako já z uctivé vzdálenosti. Vůbec jsem se jeho respektu nedivil: bažantí máma se po krátkém kroužení snesla do trávy opodál, bojovně se naježila a svým výhružným postojem jasně dávala najevo, kdo že je tam pánem.
Možná se měl Mikeš, vlastně ještě také nezkušené a vyjukané mládě, přiblížit o pár krůčků blíže. Pravděpodobně by to pěkně schytal, bez ohledu na mou přítomnost. Bažantí máma, strachující se o své budoucí potomstvo, by mu jistě bez váhání vyprášila kožich, až by mu z něj chlupy létaly na všechny světové strany. Ovšem Mikeš blíže nešel, asi díky přírodnímu pudu dobře věděl, co se může a co ne.
Bylo by moc fajn, kdybychom to věděli i my lidé, a podle toho se také k přírodě, ať už k živé, fauně, či k neživé, flóře (která ovšem také žije, i když jinak) chovali.
Jaroslav Krenauer

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.