Přihlásit

Školáci získají Zlatou srnčí trofej bez jediného výstřelu (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Čtyřicet osm mladých ochránců přírody a myslivosti ve věku od sedmi do jedenácti let z celé České republiky se už týden připravuje na táboře v Bystřici pod Lopeníkem a v honitbě tamního mysliveckého sdružení na celostátní kolo soutěže Zlatá srnčí trofej. Jeho pořadatelem je Českomoravská myslivecká jednota Praha a Okresní myslivecký spolek ČMMJ Uherské Hradiště.
"Těší nás, že záštitu nad celostátním kolem soutěže převzal hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš. Čtrnáctidenní soustředění dětí, které nejlépe uspěly v okresních kolech soutěže Zlatá srnčí trofej, vyvrcholí na sklonku třetího červencového týdne. Kluci a holky musí prokázat své teoretické a praktické znalosti a dovednosti z myslivosti a ochrany přírody," naznačil vedoucí tábora Ladislav Pařil. Mladí ochránci přírody a myslivosti musí při testech, ale také na čtyřkilometrové přírodovědné stezce dokázat ledacos. Musejí se vyznat v myslivecké zoologii a kynologii, v botanice, ochraně přírody a životního prostředí, v péči o zvěř i v poznávání rostlin, dřevin a stop zvěře. "Na vyznačené trase na ně bude čekat na 130 exponátů, které musí soutěžící správně popsat nebo určit a zvládnout ještě spoustu dalších věcí. Ostatně v průběhu těch čtrnácti dnů se na táboře pod Lopeníkem na celostátní klání dennodenně poctivě připravují. Je docela možné, že některým absolvování stezky bude trvat i čtyři hodiny," odhaduje Pařil.
Budoucí příslušníci Hubertova cechu se na táboře pouze nešprtají odpovědi na záludné otázky zkušebních komisařů, ale také mají čas na hry, vycházky do přírody a zájezdy po pamětihodnostech východní Moravy. "Moc se jim líbilo na Buchlově, v Buchlovicích, ale zejména v Archeoskanzenu Modrá. V plánu mají ještě návštěvu daňčí obory v Radějově, kde budou absolvovat i večerní čekanou na zvěř," prozradila jednatelka Okresního mysliveckého spolku Uherské Hradiště Marie Gejdošová. Vzpomínat budou kluci a holky i na besedu se členy mysliveckého sdružení v Bystřici pod Lopeníkem, s pracovníky Odboru životního prostředí MěÚ Uherský Brod Šimčíkem a Kopečkem, ale i na další akce, které pro ně pořadatelé soustředění připravili. "Když 26. července malí táborníci odjedou, vystřídá je tam 64 dětí ve věku od 11 do 15 let, aby po čtrnáctidenním pobytu bojovali v celostátním kole o Zlatou srnčí trofej,"dodal Pařil.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.