Přihlásit

Mezinárodní úmluvy v ochraně přírody (Evropské noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Z tohoto důvodu se přistupuje ke sjednávání mezinárodních úmluv. Každý členský stát dává svým přistoupením k úmluvě najevo, že má zájem aktivně se podílet na mezinárodně koordinované ochraně určitých druhů živočichů, rostlin a jejich stanovišť a že bude plnit závazky z úmluvy vyplývající a tím danou úmluvu naplňovat.
Dohoda o ochraně africko-euroasijských stěhovavých vodních ptáků Dohoda o ochraně africko-euroasijských stěhovavých vodních ptáků (African-Euroasian Waterbird Agreement - AEWA), je jednou z dílčích dohod Úmluvy o ochraně stěhovavých druhů volně žijících živočichů (tzv. Bonnská úmluva), jejíž smluvní stranou se Česká republika stala v roce 1994. Dohoda byla sjednána dne 16. června 1995 v Haagu a vstoupila v platnost dne 1. listopadu 1999. Dohoda pokrývá území 117 zemí Evropy a Afriky, části Asie a Kanady a k 15. červnu 2008 k ní přistoupilo 36 evropských a 25 afrických států. Česká republika je smluvní stranou od 1. záři 2006.
Sjednání dohody bylo vyvoláno potřebou zastavit pokles početnosti stěhovavých druhů vodních ptáků a jejich stanovišť v geografické oblasti, kde probíhají migrace africko-euroasijských populací vodních ptáků, a také potřebou využívat (lovit) stěhovavé vodní ptáky na principu udržitelnosti. Cílem dohody je mezinárodně koordinovaná ochrana, výzkum a monitorování stěhovavých vodních ptáků zařazených na seznam v rámci dohody. Vodními ptáky, chráněnými v rámci dohody, jsou míněny ty druhy, které jsou alespoň po část svého ročního cyklu ekologicky závislé na mokřadech, přičemž areál jejich rozšíření leží zcela nebo zčásti uvnitř "oblasti působnosti dohody". Stěhovaví vodní ptáci jsou obzvláště zranitelní, neboť migrují na velké vzdálenosti a jsou existenčně závislí na mokřadech, jejichž rozloha se dlouhodobě zmenšuje v důsledku činnosti člověka. Pro účinnou ochranu těchto ptačích druhů je nezbytné zajistit jejich mezinárodně koordinovanou ochranu v celém areálu jejich výskytu a po celý životní cyklus.
Sekretariát sídlí v Bonnu v SRN, pracuje pod patronací UNEP a administrativně zajišťuje chod dohody. Depozitářem dohody AEWA je Ministerstvo zahraničních věcí Nizozemského království. Sekretariát dohody úzce spolupracuje s Úmluvou o ochraně stěhovavých druhů volně žijících živočichů a otázky týkající se stěhovavých vodních ptáků konzultuje se sekretariáty Úmluvy o mokřadech majících mezinárodní význam, především jako biotopy vodního ptactva (tzv. Ramsarská úmluva), Úmluvy o mezinárodním obchodě ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES), Africké úmluvy o ochraně přírody a přírodních zdrojů, Úmluvy o ochraně evropské fauny a flóry a přírodních stanovišť (Bernská úmluva) a Úmluvy o biologické rozmanitosti (CBD).
Náklady na zabezpečení dohody jsou kryty z povinných příspěvků smluvních stran, finanční podpory UNEP a dobrovolných příspěvků.
Pro zajištění plnění cílů dohody byl vytvořen stálý výbor, tvořený zástupci regionů, a odborný výbor, který je tvořen devíti odborníky, reprezentujícími jednotlivé zeměpisné oblasti působnosti dohody, jedním zástupcem Světového svazu ochrany přírody (IUCN), jedním zástupcem Mezinárodního byra pro výzkum vodních ptáků a mokřadů (IWRB), jedním zástupcem Mezinárodní rady pro lov a ochranu lovné zvěře (CIC) a po jednom odborníku z každého z následujících odvětví: zemědělská ekonomika, řízená péče o lovnou zvěř a právo v životním prostředí. Úkolem odborného výboru je zajištění expertní, poradenské a informační pomoci smluvním stranám a také vypracování doporučení týkající se akčního plánu a zaměření dalšího výzkumu. Nejvyšším orgánem dohody je zasedání smluvních stran, které se koná vždy jednou za tři roky. Nejbližší zasedání smluvních stran se uskuteční v září 2008 na Madagaskaru.
V České republice zodpovídá za agendu a řízení dohody AEWA ministerstvo životního prostředí, odbor mezinárodní ochrany biodiverzity. Dohoda je naplňována v součinnosti ministerstva životního prostředí, Agentury ochrany přírody a krajiny a správ národních parků a chráněných krajinných oblastí. Významná je spolupráce s nevládními organizacemi zejména s Českou společností ornitologickou. V rámci naplňování dohody v České republice byly např. zpracovány výsledky dlouhodobého monitoringu vodních ptáků na hlavních rybničních soustavách v jižních Čechách a na jižní Moravě ( v současné době je v přípravě publikace shrnující výsledky analýzy), probíhá sledování vlivu rušení na letní a podzimní shromaždiště husy velké, je vedena informační kampaň pro používání netoxických střel při lovu vodních ptáků. V mezinárodním měřítku jsou realizovány projekty ochrany jednotlivých druhů vodních ptáků např. poláka malého, chřástala polního či ibise skalního, jsou organizovány vzdělávací kurzy zaměřené na ochranu vodního ptactva a péči o jejich stanoviště., probíhají vědecké výzkumy zaměřené na hodnocení vlivu změny klimatu na populace vodních ptáků, příčiny početních změn u populací migrujících druhů a koordinace kroužkování vodních ptáků v Africe atd.
Bližší informace o dohodě AEWA lze získat na oficiálních stránkách dohody:
www.unep-aewa.org nebo u národní zástupkyně pro dohodu Mgr. Libuše Vlasákové (libuse_ Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.).


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.