Přihlásit

Hnutí Duha pokračuje v ochraně šelem (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V moravskoslezských horách podle posledních odhadů žije asi pět medvědů a o něco vyšší počet vlků a rysů. Pohyby těchto přísně chráněných živočichů každoročně monitorují pracovníci Hnutí Duha, přitom upozorňují na nebezpečí, která ve stále civilizovanějších horách na tyto savce číhají.
"Novým projektem navážeme na dosavadní práci v ochraně šelem. Vydáme nové publikace, uspořádáme množství akcí pro veřejnost a zvýšíme intenzitu vlčích hlídek," vyjmenoval vedoucí projektu ochrany velkých šelem v Beskydech Miroslav Kutal.
Jak dodal, dalším úkolem zůstává ochrana migračních koridorů velkých savců a obnovení servisu pro chovatele ovcí.
Zájemci, například školy, se mohou na přednášky o životě šelem hlásit už nyní, ve vědomostech pomohou i nové propagační materiály. Pravidelně se pracovníci hnutí zaměřují na odhalování pytláků, v této činnosti spolupracují se správou Chráněné krajinné oblasti Beskydy, výzkumnými institucemi a myslivci.
"Například vzorky trusu a chlupů, které dobrovolníci nebo spolupracovníci Hnutí Duha naleznou, budou podrobeny DNA analýze na lesnické fakultě univerzity ve Zvoleně," přiblížil Kutal. Ochránci přírody se znepokojením sledují pokračující zástavbu beskydské krajiny, což je pro volný průchod šelem zničující. Pracovníci Hnutí Duha se proto pro koridory, po kterých zvěř přechází, pokusí prosadit ochranu.
Ve spolupráci s Českým svazem ochránců přírody ve Valašském Meziříčí příští rok obnoví poradnu pro chovatele ovcí, kde jim nabídnou zapůjčení elektrických ohradníků, které mohou zastavit útoky vlků. Také se pokusí prosadit jednodušší administrativu pro případné uplatnění náhrad škod na hospodářských zvířatech po napadení šelmami.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.