Přihlásit

Pasování na myslivce (Havlíčkobrodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Každé myslivecké sdružení, společnost, každý myslivecký kolektiv by měl svému nováčkovi připravit hezké přijetí. A tím oficiálním je právě obřad, nebo chcete-li ceremoniál přijímání mezi myslivce, kterému se většinou říká pasování na myslivce. MS Počátky se povedla nastolit při "přijímání" výborná atmosféra. Pasováni byli: Václav Mrtka ml. (Počátky), Jiří Mrtka ml. (Česká Bělá) a Jiří Polívka ml. (Počátky). Mohli být pasováni, jelikož absolvovali předepsanou praxi v náležité délce a řádně složili zkoušku z myslivosti. Pasující zajistili oslavu, při které nechybělo opékané sele. Také pozvali rodinnépříslušníky. Celý ceremoniál připravil MSPočátky velmi dobře a pečlivě. Proběhl v přírodě, blízko obce,urybníčku pana Beneše. Myslivci přišli ve slavnostníchuniformách. "Mladé" myslivce přivedl a uvedl myslivecký hospodář pan Miroslav Hyrš. Poté se postavil po levém boku pasujícího předsedy MS Jiřího Mrtky st., který stál za stolkem s bílým ubrusem, na kterém byly úlomky smrkových větviček, tesák, zbraně, pasující listy a skleničkys přípitkem.
Adepti postupně poklekli na pravé koleno, pasující vzal do ruky tesák, obešel stůl zprava a třemi údery plochou obnaženého tesáku poklepal na rameno. Pronesl proslov a předal pasovací list. Hospodář předal zbraně.
Ceremoniál se chýlil ke konci, trval cca 15min. Na řadě byl už jen přípitek. Oficiálníkonecobřadu. Atmosféra se uvolnila. Ostatní myslivci poblahopřáli svým kolegům. Velkolepá oslava trvala až do časnýchranníchhodin.
Pro potěšení zahrál pan Václav Mrtka st. na tahací harmoniku, doprovodil ho pan František Novotný na vozembouch. Myslivosti zdar!
Myslivec bez pasování? Bylo by to, jako věřící občánek bez křtu nebo vysokoškolák bezpromoce.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.