Přihlásit

Myslivci vzpomínají. Povodně nám odnesly zvěř (Strakonický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lnáře
Do povídání o přírodě a myslivosti nemusí nikdo Josefa Fořta, Miloše Ondráka ani Miloslava Bouše nutit. "Kdysi bývalo na výřadu spousta zajíců a bažantů. Teď je pomalu nedáme dohromady ani na ples do tomboly," vzpomínají členové Mysliveckého sdružení Stráže, které letos slaví 60. výročí. "Lidé si o nás často myslí, že neděláme nic jiného, než střílíme zvěř, proto jsme ve lnářské Tvrzi připravili pro veřejnost výstavu o naší činnosti a o naší historii," říká Josef Fořt.
Vzpomínání na některá léta bývá smutné. "Nejhorší ranou pro nás byly záplavy v roce 2002. To byla zatopena téměř polovina z celkových 1420 hektarů honitby. Voda odnesla veškerou zvěř," poznamenává Miloslav Bouše. Rok nato přišla pomoc od státu. Na Lnářsko bylo dovezeno padesát zajíců z Maďarska. "Moc jich tu ale nezůstalo. Někteří se rozutekli po okolních honitbách, někteří skončili na silnici. To se dalo snadno poznat podle jejich označkování," říkají myslivci.
O značný úbytek zvěře se postarají auta na silnicích. To dokládají čísla, která si myslivci vedou. "Jen za letošek to například bylo sedm srnců, tři srny, šest kun, devět ježků, jedna vydra. Kolikrát si říkáme, že ani nemusíme pořádat hony," uvádí Josef Fořt.
Myslivecké sdružení má dvaatřicet členů a dva nové žadatele o členství. V každoroční náplni mají i umělý odchov bažantů a kachen. "Připravujeme rovněž akce pro děti, abychom je přitáhli k přírodě," informují lnářtí myslivci.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.