Přihlásit

Do Česka míří šakali (Prima TV)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Světlana ZÁRUBOVÁ, moderátorka

Do Česka míří šakali. První z těchto predátorů už viděli lidé na jižní Moravě. Myslivci teď mají strach, že šelma začne v lesích likvidovat vysokou zvěř a ohrožené druhy živočichů.

Magda PEKAŘOVÁ, redaktorka

Mrtvého šakala lidé našli u silnice u obce Polešovice na Uherskohradišťsku. Zřejmě ho tu srazilo auto. Nikdo nejdříve netušil, o jaké zvíře vůbec jde. Rozeznat šakala totiž není snadné, zjednodušeně připomíná menšího vlka v barvě lišky s nápadným tmavým pruhem na zádech. A tak nálezci poprosili o pomoc myslivce. A ten se nestačil divit.

Lubomír NOVOTNÝ, správce obory

Napřed jsem pátral, jestli ten šakal někomu neunikl z klece, ze zoologické zahrady a podobně.

Magda PEKAŘOVÁ, redaktorka

Šakala ale nikdo nepostrádal, bylo proto jasné, že se k nám dostal odněkud z jihu. Žije totiž kromě Afriky také na Balkáně. Na sever začal putovat zřejmě kvůli globálnímu oteplování.

Lubomír NOVOTNÝ, správce obory

Je to nová šelma, nový predátor, který jistě najde v naší přírodě místo.

Magda PEKAŘOVÁ, redaktorka

Jenomže z toho mají strach nejen myslivci, ale také zoologové. Šakali mohou šířit velmi nebezpečnou vzteklinu. Na svém jídelníčku mají i lišky.

Dušan TRÁVNÍČEK, zoolog

Vzteklá liška se stane zdrojem nákazy pro šakala, který vzteklinu potom může šířit dál.

Magda PEKAŘOVÁ, redaktorka

A bojí se i lidé žijící poblíž lesů. Predátor jim může doslova vybílit kurníky.

osoba

Obavy jistě jsou.

osoba

Aby nenapadli děti, to mám strach.

Magda PEKAŘOVÁ, redaktorka

Podle zoologů lidem zřejmě nebezpečí nehrozí. Šakal je totiž v přírodě velmi plaché zvíře. Pro televizi Prima Magda Pekařová.



Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.