Přihlásit

Špačci útočí, vinaři se brání (Brněnský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Břeclavsko/ Vinaři na Břeclavsku se chystají na nevítané hosty. Špačci už začali útočit na dozrávající hrozny ve vinicích. "Už to zkoušejí, i když hrozny ještě nejsou zralé. Zvažujeme, že do vinic umístíme sítě nebo vzduchová děla. Co jsme zatím viděli, špačků je snad dvakrát víc než loni," postěžoval si na škodnou ve svém revíru vinař Josef Valihrach z Krumvíře na Břeclavsku.
Vinaři budou vinice před vinobraním hlídat. "Loni nás na to bylo pět a špačci stejně drze sedli kousek za námi. Nedá se to úplně uhlídat," poukázal vinař, který obhospodařuje patnáct hektarů vinic.
Žraví špačci se vrhají také na kukuřici, které letos zemědělci na Břeclavsku vyseli velké množství. V rozlehlých lánech ale nenadělají tak velkou škodu. Dvě velká hejna se v posledních dnech objevila i na kukuřičných polích patřících Zemědělskému družstvu Sedlec. "Špačci ozobávají jen malá vrchní zrníčka. Jsme rádi, že nejdou do vinice. Když ale kukuřici posečeme, naletí do vinic," vysvětlil senátor a předseda sedleckého družstva Jan Hajda.
Špačci jsou všežravci a vrhnou se na rybíz, švestky, hrušky i černý bez. Chutná jim i dozrávající slunečnice.
Vyhláška pro boj se špačky svazuje zemědělcům ruce. Zákon jim umožňuje plašit je střelnými zbraněmi. Musí mít ale zbrojní průkaz, lovecký lístek, povolenku k lovu a pojištění podle zákona o myslivosti. Střelec může vystřelit do více než tisícihlavého hejna, a to jen dvě rány. Vyhláška stanovuje odstřel od rozednění a maximálně hodinu před západem slunce.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.