Přihlásit

Když psovi něco schází (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pane doktore, mému psovi něco je, přicházíte s nemocným zvířetem k veterináři. Ten psa vyšetří a zjistí, co mu chybí. Nemusí to však být jednoduché, protože psí "domácí lékař" je obsáhlá kniha. Některé choroby jsou podobné těm lidským, třeba cukrovka, epilepsie či rakovina, stejně jako člověk, může mít pes zlomenou nohu nebo zkažený žaludek. Mnoho nemocí je však vyloženě psích. Které to jsou?
Infekční onemocnění Proti vzteklině, parvoviróze, psince a dalším infekčním chorobám je možné psa nechat očkovat. Povinné je to však jen u vztekliny. "Ta může mít zuřivou nebo tichou formu. V prvním stadiu zuřivé formy, které trvá jeden až tři dny, je pes smutný, nereaguje, vyhledává tmavá místa, je podrážděný, žere nestravitelné předměty, má horečky," popisuje veterinární lékařka Petra Miklišová. "Ve druhé fázi, která bývá tři až čtyři dny, se příznaky stupňují. Pes bezdůvodně napadá lidi nebo zvířata, má vytřeštěný pohled, jednu zorničku zúženou a druhou rozšířenou." Ve třetím stadiu pes ochrne a uhyne. Při tiché formě vztekliny pes ochrne a uhyne rovnou. Od roku 2002 se však vzteklina v Česku neobjevila.
Parvoviróza postihuje častěji štěňata, u nichž způsobuje průjmy a zvracení, často i s krví. Nemoc se musí začít léčit včas, později pes nemá šanci přežít. Platí to zvláště u štěňat.
"Když pes chytne psinku, ať už střevní, plicní, kožní či nervovou, bývá malátný, unavený, nervózní, nežere, špatně se pohybuje, hůř dýchá nebo kašle, má zvýšenou teplotu," vyjmenovává Petra Miklišová. Včasné léčení bývá úspěšné, pozdější nikoli.
Při infekčním zánětu jater trpí pes průjmy, zvrací, má obvykle horečku, nežere a je apatický. Chorobu lze většinou vyléčit. Podobně jako infekční kašel, při němž mívají psi teplotu, kašel a teče jim z nosu. "Psi mohou dostat i chřipku, projevuje se teplotou, kašlem a výtokem z nosu a očí," dodává Petra Miklišová.
Zažívací problémy Za potíže s trávením může většinou nevhodné jídlo. "Nebývají až na výjimky vážné a řeší se dietou a podpůrnou terapií," říká veterinářka Klára Fujanová. Když má pes problémy s trávením, obvykle odmítá žrát, má teplotu, průjem nebo zvrací. To zejména, když sežere nějaký nestravitelný předmět, který mu uvízne v zažívacím ústrojí. Pak se nemůže vyprázdnit a pomůže mu až operace. Pokud zásah nepřijde včas, pes může uhynout. Kožní problémy Dají se odhalit podle změn na kůži, zvíře se stále drbe, pokožka ho svědí, vypadává mu srst, leckdy i nepříjemně páchne. Léčba bývá náročná a zdlouhavá.
Paraziti "Zvíře může mít v těle škrkavky - vnitřní parazity. U štěňat se poznají podle nafouklého břicha. Dospělý pes musí na laboratorní vyšetření, aby je odhalilo," říká Vladimíra Tichá, mluvčí Českomoravské kynologické unie. "Když má pes jiného parazita - tasemnici - vidíte na jeho trusu nebo okolo konečníku drobné články." Při napadení vnitřními parazity pes někdy nemá chuť na jídlo, zvrací a hubne. Pak ho musí veterinář odčervit.
Vyhřeznutí plotének "Má-li pes vyhřezlou ploténku, má strnulé tělo, kulhá a nechce se mu pohybovat, zadní nohy mu mohou ochrnout," vysvětluje Petra Miklišová. Nemocí trpí často plemena s dlouhou páteří a krátkýma nohama, jako je třeba jezevčík. Problém vyřeší buď chirurgický zákrok, nebo podávání léků. "Chorobě předejdete, když budete psa brát do rukou opatrně. Nesmíte ho prudce zvedat, převracet ani ho nechat skákat z výšky," radí Miklišová.
Zánět zevního zvukovodu "Pokud pes klepe hlavou, drbe si uši, někdy mu v nich až čvachtá a zvukovod nepříjemně páchne, může trpět zánětem zevního zvukovodu," říká Vladimíra Tichá. Nestává se to, pokud mu uši pravidelně kontrolujete, větráte, případně čistíte. Od problému většinou pomůže podávání léků.
Dysplazie kloubů Velká a obří psí plemena mají sklon k dysplazii kyčelních a loketních kloubů, kdy se klouby nevyvíjejí správně. "Kromě dědičnosti má vliv i výživa a fyzická zátěž. Pes má problémy s pohyblivostí, kulhá, špatně se mu vstává, má bolesti," popisuje Petra Miklišová. "Do určité doby je možný chirurgický zákrok, později se jen tlumí příznaky nemoci podáváním léků."

***
S čím může mít ještě problémy?
Alergie na bleší kousnutí Pesmá na kůži svědivé pupínky a skvrny, škrábe se až do krve. Srst mu vypadává. Zlikvidujte blechy na psovi i v pelíšku. Zánět análních váčků Pes si tře konečník o zem a zapáchá. Zánět se léčí antibiotiky, sekret z váčků se musí pravidelně vytlačovat. Onemocnění slinivky Zvíře hubne, zvrací, zanechává hodně exkrementů, má lupy. Léčí se dietou, někdy se doplňují trávicí enzymy. Akutní onemocnění jater Pes zvrací, nemá chuť jíst, trápí ho horečky, je apatický. Veterinář obvykle nasadí antibiotika, infuze a dietu. Při zanedbání hrozí i smrt. Cukrovka Pesmá neustále hlad a žízeň, je unavený a hubne. Pomoci mu může dieta a podávání inzulinu. Nadměrná tvorba zubního kamene Ze psí tlamy je cítit zápach, na zubech je tmavý povlak, mohou také vypadávat. Veterinář musí zubní kámen odstranit, jinak může dojít k zánětu, sepsi organismu a smrti. Zdroj: Petra Miklišová, veterinářka


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.