Přihlásit

Sen vsetínského řezbáře (Zpravodajstí ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Práce se dřevem prý talentovaného umělce bavila již od útlého dětství. Záliba dostala jakousi formu zhruba v jeho 15 letech, kdy Mikuš začal navštěvovat řezbářský kroužek ve Vsetíně. "Jelikož jsme ještě neuměli ani pořádně držet dláta, tak jsme nejdříve vyřezávali jednodušší obrazy a reliéfy nebo třeba kytičku či sovu. Měli jsme dobrého mistra, hodně nás toho naučil," vzpomínal Mikuš.

Svému koníčku se nepřestal věnovat ani po ukončení kroužku. Nejčastější inspirací je mladému řezbáři příroda, náměty získává také z knih, či z televize. "Dělám pouze své věci, díla jiných řezbářů nekopíruji. Nejraději vyřezávám ptáky, mám třeba orly, sovičky, datla či papouška. Podle fotografie dokážu vyřezat prakticky cokoliv," přiblížil vsetínský řezbář.

Jeho zatím nejnáročnějším dílem byl již zmíněný obraz svatého Huberta, který zhotovil pro myslivce. Pracoval na něm i při červnových Řezbářských dnech ve Vsetíně. "Jedná se o obraz v kládě, která má v průměru kolem 90 centimetrů a vysoká je přes dva metry. Bude umístěný na Putýrce na kopci Dušná u Vsetína. Byl to pro mě docela oříšek, dosud jsem takové obrazy nedělal. Pracoval jsem na tom určitě přes 50 hodin," popisoval mladík.

Ve své dílně ve Lhotě u Vsetína momentálně vyřezává asi metrovou sochu orla z lipového dřeva, na níž začal pracovat při nedávném Putování po Valašsku v rožnovském skanzenu. Rodí se zde také šachové figurky, které po dokončení skončí na zahradě Romanových kamarádů. Největší bude asi 80 centimetrů vysoký král, pěšáci budou o 30 centimetrů menší. "Figurky jsou z jasanu, při hře se na té zahradě docela natahají," usmál se Mikuš. Vyřezání kompletní šachovnice prý bude trvat déle než tři měsíce.

Mladý řezbář zhotovil i asi dvoumetrové obrazy jelenů, muflonů, daňků či srnců a také díla s valašskými motivy - krajinou, chaloupkami, ovcemi či zvonicemi. Dvanáct takových obrazů a sochu má například v jedné hospodě v Karolince na Vsetínsku. Do budoucna hodlá svou práci ukázat i širší veřejnosti. "Chtěl bych si pěkné věci ponechat a vystavovat je. Nějaké nabídky už mám," doplnil. Za výdělky ze zakázek si Mikuš zatím kupuje nová dláta nebo pily. "Investuji do toho, aby mohl pořád něco tvořit," dodal.

Záliba v řezbařině pohltí takřka všechen jeho volný čas. Na rozdíl od většiny vrstevníků prý po večerech nevyráží za zábavou. "V tomhle jsem takový jiný. Přijdu z práce a jsem schopný do večera řezbařit. Pak jdu spát a ráno zase do práce. Tři hodiny denně určitě vyřezávám, totéž i o víkendech," poznamenal nadaný umělec. Zkušenosti prý čerpá také od svých ostřílenějších kolegů ze spolku amatérských malířů a řezbářů Urgatina. "Opičím se. Dívám se, jak pracují, a pak to zkouším také. Hledám však i vlastní postupy," sdělil.

Sednout si ke "kusu dřeva" a začít jej přetvářet v působivou sochu je prý pro Mikuše tou nejlepší relaxací. "Jako truhlář vyrábím například skříně či kuchyňské linky nebo brousím okna. V práci je to taková povinnost, doma zábava. Odpočívám u toho, ale někdy se i nadřu. V budoucnu bych rád dělal třeba nějaký ozdobný vyřezávaný nábytek. Zatím tomu však nechávám volný průběh, nikam nespěchám," uzavřel Mikuš.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.