Přihlásit

Nahlásit srážku je povinnost, kdo si zvěř ponechá, pytlačí (Prachatický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Prachaticko
"Srnku už jsem bohužel srazil několikrát. Vždycky ale někam odběhla, tak už jsem se o ni nestaral a snažil jsem se rychle zjistit škody, které mi udělala na autě," tvrdil řidič z Brna Patrik Kotrba. Jistě není jediným řidičem, který takovou příhodu už zažil. A také nebyl jediným, který se v podobném případě zachoval v rozporu se zákonem.

Nehodu nahlaste
Podle zákona o myslivosti je totiž každý řidič, který srazí některý z druhů lovné zvěře, povinen nehodu nahlásit, aby bylo o zvěř postaráno. O tom, že se tak mnozí nechovají, se může každý přesvědčit na některých frekventovaných silnicích, kde jsou přejetá zvířata častým úkazem. "V ideálním případě by měl řidič zastavit a zavolat policii. Ta se o případ dále postará tak, že zavolá hospodáři mysliveckého sdružení, v jehož území se nehoda stala. Ten by se měl o sraženou mrtvou zvěř postarat a nebo dohledat poraněný kus, který odběhl z vozovky," vysvětlil jednatel Okresního mysliveckého spolku Prachatice Jan Kandl.

Zvěř ji nepřežije
Sražená zvěř, která ze silnice odběhne, totiž s velkou pravděpodobností takové setkání s vozidlem nepřežije.
"Další zákon, který podobnou situaci řeší, je zákon veterinární. Podle něho je nutno zajistit sraženou zvěř. Ta se po kontaktování operačního střediska policie dostane podle stupně poškození buď do rukou kafilerní služby, která ji zlikviduje, nebo do rukou myslivců, kteří se postarají o ošetření kvalitní zvěřiny," popisoval dále Kandl.
To že řidič nehodu opustí, je bohužel celkem běžné. Jsou ale i tací, kteří si sraženou zvěř chtějí přivlastnit. To by se jim ale mohlo vymstít. "Samozřejmě, že takoví lidé jsou. Když už jim zvíře poškodí auto, snaží se škodu nahradit alespoň něčím a zvíře si seberou. Nebo například řidiči kamionů, nebo nekvalitních vozidel, se snaží dokonce zvěř srážet úmyslně. Takové jednání by bylo podle zákona hodnoceno jako pytláctví," varuje jednatel.
Podle jeho slov se kontrolou této činnosti zabývá myslivecká stráž, která působí v každém sdružení. Ta ze zákona může v honitbě zastavit podezřelé vozidlo a prohlédnout obsah jeho kufru. Pytláctví je hodnoceno jako trestný čin a jeho pachateli by hrozila pokuta a soudní řízení.
O škody způsobené zvěří na vozidle se myslivecká sdružení nestarají, řidiči náhradu neposkytnou.
"Zvěř je přírodním bohatstvím státu a tedy i každého občana. Není majetkem uživatele honitby, proto takové škody nemohou myslivecká sdružení řešit. Poškozený řidič by se proto měl obrátit na svou pojišťovnu a s tou takový případ řešit," dodal jednatel Jan Kandl závěrem.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.