Přihlásit

Na dálnici D47 srazila celní správa divočáka (RTA)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tomáš TIKAL, moderátor
--------------------
V květnu jsme vám ukazovali reportáž, že myslivci v regionu mají vážné obavy z toho, že na novém úseku dálnice D47 u Klimkovic bude docházet ke střetům aut se zvěří. Některé úseky dálnice totiž nejsou oplocené a jejich obavy se vyplnily. V noci na dnešek se auto celní správy střetlo s divočákem. Zvíře nehodu nepřežilo, posádka vozu naštěstí vyvázla z poničeného auta bez zranění.

Tomáš KOŘISTKA, redaktor
--------------------
Mrtvý divočák a nabourané auto. To jsou první vážná varování před nebezpečím, které hrozí v nově otevřeném úseku dálnice D47 u Klimkovic. Nicnetušící divočák chtěl v noci přejít dálnici a takto dopadl. Cesta, po které se auta běžně řítí až stotřicetikilometrovou rychlostí, totiž není oplocená.

Jozef LANGER, hospodář Mysliveckého sdružení Klimkovice
--------------------
Přišel z té strany jako z té řepy a tady mu vběhnul na dálnici.

Tomáš KOŘISTKA, redaktor
--------------------
Myslivci na toto nebezpečí upozorňovali Ředitelství silnic a dálnic už více než půldruhým rokem. V nebezpečném úseku žije více než sto kusů srnčí zvěře a několik desítek divočáků. Bylo jen otázkou času, kdy se něco podobného stane.

Jozef LANGER, hospodář Mysliveckého sdružení Klimkovice
--------------------
Každopádně by to mělo být oplocené, a pokud by ten divočák měl ... byl starší kus a měl metrák, sto dvacet kilo, tak určitě by to pro ty lidi v tom autě nedopadlo tak dobře.

Martina VÁPENÍKOVÁ, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR
--------------------
Ty názory těch odborníků se liší, zdali úplně a v plné míře dálnici oplocovat, protože ve chvíli, kdy se nějakým způsobem podaří té zvěři vniknout do toho dálničního tělesa, ona zase nemá možnost úniku zpět do přírody. Nemohu v tuto chvíli sdělit, kdy přesně dojde k tomu oplocení, ale práce a jednání v tomto smyslu probíhají.

Tomáš KOŘISTKA, redaktor
--------------------
Myslivci se obávají, že pokud nebudou urychleně vybudovány ploty, nebezpečí se s blížící se zimou bude zvyšovat. Srnčí zvěř se v zimě shlukuje, a když vběhne třicetihlavá tlupa na dálnici, může to skončit tragicky. Tomáš Kořistka, RTA, Ostrava.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.