Přihlásit

Všestranné zkoušky ohařů, poprvé v našem okrese (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pořadatelem zkoušek byla kynologická komise OSM Uherské Hradiště, myslivecké sdružení Horní Němčí, Dolní Němčí a Popovice.
Dvoudenní zkoušky začaly v sobotu 23. 8. v honitbě  MS Lesná Horní Němčí. Na zahájení se v pěkném lesním prostředí sešlo dvanáct ohařů pěti plemen. Ředitel zkoušek Josef Janča přivítal všechny přítomné a vrchní rozhodčí p. Kašík je seznámil s organizací celých zkoušek.
Po celý den, za příznivého počasí, skládali vůdci se svými svěřenci nelehké zkoušky z lesní práce. Členové místního sdružení měli opět bezchybně zajištěnou organizaci a nechybělo ani bohaté občerstvení pro všechny účastníky. Bohužel tento den neuspěli dva výmarští ohaři a jeden maďarský ohař.
Druhý den pokračovaly zkoušky v honitbách mysliveckých sdružení Dolní Němčí a Popovice, která poskytla prostor pro práci v poli a na vodě. Vůdci se psy byli rozděleni do tří skupin a během dne tak skládali zkoušky z disciplín na vodě i poli. Velmi zajímavé bylo sledovat práci ohařů při jednotlivých disciplínách na vodě, když rybníky v honitbě MS Popovice jsou na tento druh zkoušek jako stvořené.
Čekání mezi příjezdem jednotlivých skupin přítomným zkracovalo příjemné venkovní posezení u chaty MS Popovice, kde bylo náležitě zajištěno i občerstvení.
Práce v poli probíhala v Dolním Němčí, kde se o účastníky vzorně starali členové mysliveckého sdružení, kteří připraveným zázemím, domácí kuchyní a občerstvením zpříjemnili čekání všem přítomným na vyhlášení konečných výsledků.
Druhý den se také neobešel bez zklamání, když na polních disciplínách vypadli další dva němečtí ohaři.
Přísní, ale spravedliví rozhodčí posoudili práci jednotlivých psů tak, že se vítězem všestranných zkoušek stala fenka českého fouska Doria z Němečiek s vůdcem Josefem Tinkou. Druhé místo obsadila fenka českého fouska Tina z Mutických vršků vůdce Josefa Hlaváče. Jako třetí se umístil pes českého fouska Egon ze Šimárníku vedený Vítězslavem Šestákem. Konečný výsledek je takový, že z dvanácti uspělo pět psů v I. ceně, jeden pes ve II. ceně a jeden v III. ceně. Poděkování patří pořadatelům, kolektivům myslivců všech tří mysliveckých sdružení, kteří se ve svém volném čase ujali příprav a organizace zkoušek, které zvládli na výbornou. Dále pak všem sponzorům za poskytnuté ceny a v neposlední řadě i vůdcům, kteří své ohaře připravili, věnovali jim svůj čas při výcviku a kteří se jistě stanou platnými pomocníky myslivců při výkonu práva myslivosti.


 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.