Přihlásit

Výstava láká na trofeje i zvěřinové speciality (zdarsky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Žďár nad Sázavou
Zvěřinová kuchyně, unikátní trofeje, pestrá nabídka výrobků z paroží, oděvů a dalšího vybavení pro myslivce či milovníky pobytu v přírodě. To je jenom část toho, co čeká na návštěvníky již tradiční chovatelské přehlídky, kde budou představeny trofeje zvěře ulovené loni v okrese Žďár nad Sázavou.

"Akce, jež se každoročně těší velkému zájmu odborné i laické veřejnosti, se koná od pátku 23. do neděle 25. března ve výstavním sále budovy Hasičské pojišťovny ve žďárské ulici Komenského.
"V pátek k nám míří hlavně děti ze škol a školek, pro něž budou i letos k dispozici průvodci, kteří je výstavou provedou a vše jim vysvětlí. Pro tyto malé návštěvníky máme připravené také drobné upomínkové předměty," prozradil za pořadatele Oldřich Sedlář, jednatel Okresního mysliveckého spolku (OMS) ve Žďáře nad Sázavou.
Na akci totiž nemíří pouze myslivci a lesníci, ale i milovníci přírody z řad veřejnosti nebo rodiny s dětmi. "Se šestiletým synem jsme se na přehlídce byli poprvé podívat loni na doporučení známých. Byl nadšený hlavně z vycpaných hlav zvěře a z vystavených mohutných parohů - nikdy je ještě takhle zblízka neviděl, natož aby si na ně mohl sáhnout. Od té doby doma posloucháme, že chce být myslivec, takže budeme muset vyrazit i letos," popsala se smíchem Martina Janáčková ze Žďáru nad Sázavou.
Pro veřejnost bývá tradičním lákadlem rovněž výborná zvěřinová kuchyně, která se bude tentokrát podávat v bufetu v přízemí budovy Hasičské pojišťovny. Areálem se rozvoní například oblíbený guláš z divočáka. "Podávat budeme ještě řízky s bramborovým salátem nebo pečený bok s knedlíkem a červeným zelím - v obou případech půjde o maso z divokého prasete," přiblížila Pavla Talpová z bufetu Mlsánek.
Zájemci si budou moci pochutnat rovněž na sekané, která bude napůl z klasického vepřového a napůl z kančího masa. Chybět nebudou ani zvěřinové klobásy, dále tlačenka a klobásky od regionálního dodavatele z Krucemburku, čepované pivo, sladkosti a další občerstvení.

S plným žaludkem pak budou moci příchozí obdivovat trofeje zvěře, již se loni povedlo ve žďárském okrese ulovit. K vidění budou například paroží jelenů, srnců či daňků, rohy muflonů, zuby neboli zbraně divočáků nebo lebky lišek a jezevců. "Vyzdvihl bych například kolekci srnců, ta je tentokrát opravdu velmi vydařená. Máme tu i medailí oceněné trofeje černé zvěře, muflonů či stříbrného jelena. Celkově bude představeno kolem třinácti set trofejí," vypočítal Oldřich Sedlář. Zajímavostí a lákadlem letošní chovatelské přehlídky je trofej losa. "Ten samozřejmě nebyl uloven v našem okrese, ale poskytl nám jej jeden z myslivců ze Žďárska, který losa ulovil loni na podzim ve Finsku," vysvětlil Oldřich Sedlář."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.