Přihlásit

Policie vyrazila za myslivci na hony (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Českobudějovicko
Každá podzimní lovecká sezona se nese na Českobudějovicku ve znamení desítek honů. Na stanoviště se vydávají stovky střelců a nadháněčů, ale do terénu míří za lovci také policisté. "V letošním roce už proběhlo šest kontrol. Dohledy se plánují v období od září do konce prosince, kdy se konají velké akce s větším počtem střelců," uvedla policejní tisková mluvčí Anna Drdová počet kontrol, které se letos v jižních Čechách konaly. V minulém roce vyrazili policisté celkem na 117 akcí, při kterých zkontrolovali 1713 držitelů zbrojních průkazů a stejný počet zbraní. Sledují se možné přestupky při nakládání se zbraní, a mnozí myslivci jsou také podrobeni dechové zkoušce na alkohol. Dohledy provádí policie ve zvýšené míře už několik let a myslivci je nijak negativně nevnímají.
"Je to správné. Je to jedině dobře a i my to vítáme," komentoval přítomnost policistů na honech Pavel Pletka, jednatel okresního mysliveckého spolku České Budějovice. Podle Pletky se alespoň předchází mýtům o nekázni myslivců při honech. I když přiznává, že jisté zpřísnění kázně pozoruje. "Dneska si nedovolí myslivci ani pivo při svačině. Dříve se stávaly výjimky, ale teď si opravdu dají účastníci honu raději nealkoholické pivo," říká Pletka. Na obrovské množství účastníků honů připadlo vloni jen minimum přestupků. Paradoxně je ale letos přestupků jen za začátek září už polovina ve srovnání s úplným součtem za celý loňský podzim.
"Policisté zaznamenali letos čtyři přestupky. Žádný kvůli alkoholu. V minulém roce zjistili sedm porušení povinnosti držitele zbrojního průkazu. S alkoholem se setkáváme pouze v ojedinělých případech, většinou se jedná pouze o zbytkový alkohol," vysvětlila k výsledkům dohledů Drdová.
Na Českobudějovicku eviduje Českomoravská myslivecká jednota kolem 2400 členů. Dalších 200-300 myslivců se účastní honů jako neorganizovaní. Hlavní lovecká sezona končí obvykle na Silvestra, aby měla zvěř na zimu klid.



 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.