Přihlásit

Policie myslivce neobvinila (Blesk)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Případy, na jejichž konci stojí muž v kamizole střílející po člověku, nejsou totiž v poslední době ojedinělé. "Zdeněk byl zkušený myslivec. Na honech se už dávno nepije. Všichni jsme z toho neštěstí stále v šoku," uvedl starosta Hrubého Jeseníku Pavel Kurka. Co se vlastně odehrálo v osudném okamžiku, to zatím nikdo přesně neví. Myslivci šli při lovu kachen podél strouhy u pole asi v padesátimetrových rozestupech. A stříleli po vyplašených kachnách. Dokud z automatické brokovnice značky Brownling na tři patrony nevyšla rána poslední. "Brokovnice umí kopnout pořádně, ale když člověk stojí nohama pevně na zemi, musí to ustát. Moje teorie je, že Zdeněk vystřelil za pochodu a v okamžiku, kdy zmáčkl spoušť, zakopnul. Jinak to není možný," řekl Václav Kurka (60), jeden z myslivců, kteří byli u toho. S podobnou verzí operuje zatím i policie. "Čekáme na výsledky odborných expertiz, nechali jsme vypracovat podrobný posudek na balistiku," řekl ředitel policie v Nymburku Jaroslav Novák. Vyhodnocení výsledků může trvat až třicet dní. Teprve po dokončení rozborů může být nešťastný střelec obviněn z ublížení na zdraví s následkem smrti.

I tady myslivci zabíjeli.
Srpen 2006 - S divočákem si spletl myslivec (33) muže (55), který byl večer na procházce. U Hřebče na Kladensku ho střelil přímo do srdce. Prosinec 2007 -Myslivec u Nové Hradečné na Olomoucku usmrtil výstřelem z kulovnice svého třiapadesátiletého kolegu. Zjistilo se, že střelec byl opilý.
Červenec 2008 -Na Slovensku zastřelil myslivec (40) svého kolegu (24) v autě, když si podávali mezi sebou zbraň, aby mohli zastřelit srnce.

Pravidla honu
S pravidly honu Blesk seznámil odborný referent pro myslivost, střelectví a ekologii Českomoravské myslivecké jednoty Luděk Králíček. Honu se účastní pouze lovci (střílí) a honci (nahání zvěř). Ze zákona musí být na každém lovu dostatečné množství loveckých psů. Každému honu předchází prezence, kde se mysliveckému hospodáři představí všichni účastníci. Hospodář nebo vedoucí honu kontroluje lovecký lístek, zbrojní průkaz a může zkontrolovat i průkaz ke zbrani a také, zda má zákonné pojištění pro výkon práva myslivosti. Má zároveň právo z honu bez příčiny kohokoliv vyloučit a může provést dechovou zkoušku. Každý hon musí být nahlášen Státní správě myslivosti, která informuje policii. Z honu jsou vyloučeny osoby mladší 15 let a osoby pod vlivem alkoholu.

Večerní tah
Tři myslivci s minimálně jedním loveckým psem se domluví na tzv. večerní tah. Jedná se o malý lov kachen nebo hus. Nahlásí hospodáři pouze místo a čas lovu. To byl zřejmě případ tragédie u Hrubého Jeseníku. Osoba mladší 15 let tam však neměla co dělat!

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.