Přihlásit

Koňáci zemědělcům na polích ničí úrodu (Kroměřížský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kroměřížsko
Polní cesty? Mnohým neukázněným občanům na Kroměřížsku nic neříkají. Svědčí o tom ohlasy rozzlobených zemědělců a myslivců, kteří se nejen v těchto dnech, ale i v uplynulých měsících musejí neustále potýkat s motorkáři. Ti jim totiž brázdí jak lesní porosty, tak polní lány, čímž plaší odpočívající zvěř nebo ničí úrodu. "Je to rok od roku horší, řidiči dvoukolových či čtyřkolových motocyklů nedodržují vyhrazené cestičky. Problémem jsou navíc v poslední době i koňáci. Problémy v souvislosti s nimi jsme nedávno řešili na představenstvu. Jezdci na koních musí obzvlášť nyní dodržovat polní cesty, hospodáři totiž mají teď nově zaseto," upozornil Milan Hebnar z Agrární komory Kroměříž.
Do výsadby plodin se zemědělci pustili začátkem tohoto měsíce. "Ozimá řepka by už nyní měla být hotová, teď je řada na ozimé pšenici," prozradil Hebnar. Škody na úrodě, kterou jim neukáznění motoristé ročně způsobují, jdou podle něj do řádů desetitisíců korun.
Velké potíže musejí řešit i myslivci v regionu. Jejich stráže se navíc setkávají i se stále rostoucí agresivitou.

Škody? Tisícové i nevyčíslitelné
"Je to opravdu stále horší. Zhruba před měsícem jsme s motorkáři řešili spor v Lutopecnách. Myslivecká stráž se vydala za skupinkou. Ti si však nedali říct, byli agresivní a spíše ještě vyhrožovali," zhodnotil rozzlobeně jednatel kroměřížského okresního mysliveckého spolku Jan Buksa.
Situace podle něj teď navíc nabývá na vážnosti, protože zvěř v honitbách před zimou potřebuje odpočívat a načerpat sílu a zásoby. "Třeba jelení a srnčí zvěř je kvůli neukázněným řidičům neustále ve střehu a v běhu. Někteří vandalové se navíc baví tím, že zvěř záměrně hromadně nahání a plaší," zdůraznil Buksa.
Škodu v penězích podle něj vyčíslit nejde. "Tu způsobují v tomhle smyslu spíše zemědělcům. Nás trápí, že jelení zvěř okusuje kůru na stromech. Říká se, že by se měla kvůli tomu vystřílet, ale zvěř to dělá proto, že je díky řidičůmve stresu," podotkl.
Problémy s motorkáři nebo koňáky nabírají stále více na intenzitě. Například ale na Kvasicku v poslední době zaznamenali klid.
"Ten je dán tím, že koňákům nastává sezona Hubertových jízd. Nejhorší je situace u nás ale v chladných měsících, což je za chvíli, a pak ještě na jaře," míní Vojtěch Kubík ze Zemědělského podniku Kvasicko. Pokud se neukáznění motorkáři či koňáci dostanou do rukou policistů, mohou dotyční skončit i ve vězení.
"Dopouští se poškozování cizí věci. Viníkům tak hrozí až rok odnětí svobody, peněžitý trest nebo třeba i zákaz činnosti," varuje kroměřížská policejní mluvčí Květoslava Malenovská.



 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.