Přihlásit

Odporný masakr v bažantnici nepřežilo přes stovku ptáků (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hluboká nad Vltavou
Jen pár dnů zbývalo sto osmnácti bažantům, aby opustili voliéru, ve které byli od jara vychováváni z malých kuřat. Místo toho je brutálním způsobem utýral zatím neznámý pachatel. "Měli zpřerážené krky, stojáčky, zurážené hlavy," popsal včera šokující víkendový nález nešťastných ptáků Jan Řehoř, předseda honebního společenstva Hosín, které bažantnici nedaleko Hluboké nad Vltavou opatruje.
Pachatel nebo spíše pachatelé rozstříhali pletivo a bezbranné ptáky doslova umlátili ve voliéře. Bažantů uhynulo 118, dalších 160 jich zůstalo naživu, těm se rány vyhnuly.

Vyšetřování
Pobití bažantů vyšetřují policisté z Hluboké nad Vltavou. "Je to velmi ojedinělý případ," zdůraznila okresní policejní mluvčí Regina Tupá s tím, že pachatel utýral zvířata zvlášť zavrženíhodným způsobem. "V případě prokázání viny hrozí pachateli trest odnětí svobody až na dva roky," doplnila Tupá. Policie uvítá jakoukoliv pomoc ze strany veřejnosti při pátrání po pachateli. "To se vymyká lidskému chápání. Vlézt tam, pobít zvěř a jít pryč," netajil své rozhořčení nad počínáním neznámého pachatele Řehoř. Kdyby podle myslivce zabil někdo deset ptáků a odnesl si je, aby je dál použil, tak se s tím nedá souhlasit, ale je to možné pochopit. Masakr, který myslivci objevili v sobotu dopoledne, zůstává mimo všechno, s čím se dosud při existenci bažantnice setkali. "Stalo se, že nám tam vlezli a ukradli pár kusů, to jo. Nebo jsme našli dva tři kusy potlučené. Ale bažantnice je tu třicet let a takováhle věc se ještě nikdy nestala," zdůraznil Řehoř.

Hlídají
Přitom ještě v jednu v noci, pár hodin před smutnou událostí, seděl na posedu, který je jen pár desítek metrů od bažantnice, jeden z místních myslivců. Přes noc se většinou hlídá.
"V sobotu ráno přišla služba krmit a našla kuřata pobitá. Pachatel to musel stoprocentně plánovat," myslí si předseda hosínského společenstva a dodává, že možná pachatelů bylo více, aby si mohli v noci svítit na stříhání pletiva a jinak si pomáhat.
Podle myslivců se v poslední době podobné případy bohužel objevují. "Poslední dobou se to stává. Spíš to udělají děti nebo nějací výrostci. Je to normální sadismus," konstatoval Pavel Pletka, jednatel Okresního mysliveckého spolku Českomoravské myslivecké jednoty.
"Jsem tu devatenáct let a tohle se děje poslední dobou. Před třemi, čtyřmi lety se udál podobný případ v Roudném. Připadá mi to, že je to jen radost ze zabíjení, pod vlivem alkoholu nebo narkotik," hledá Pletka možné vysvětlení pro řádění ve voliéře bažantnice. Pro hosínské myslivce nejsou zmařená kuřata jen ztracená práce a pocit lítosti nad ubitými ptáky. Počítají i další újmy.
"Co jsme mohli, to se použilo," uvedl Řehoř k osudu mrtvých bažantů. Většina uhynulých kusů však skončila v kafilerii. "Jsou to náklady na odchov, na krmení, na elektriku. Jeden ulovený kus má cenu čtyři sta šedesát korun. Je to škoda jako hrom, ale pojišťovna to nepojistí," smutně konstatoval myslivec.
Zbylé bažanty chtějí hosínští myslivci vypustit z voliér běhen pár dnů. Až zmizí kukuřice z vedlejšího pole. Jinak by totiž hrozilo, že bažanty, kteří přežili víkendový útok, potká neštěstí při sklizni kukuřice.




 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.