Přihlásit

Ukradené kulovnice se po roce vrátily ke svým majitelům (Děčínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Už jsme myslel, že ji nikdy neuvidím," přiznává. Včera si pro ni mohl přijet - chomutovští policisté totiž po několika měsících zloděje dopadli.
"Když se ztratí zbraně, je to vždycky velký průšvih," začíná chomutovský policejní ředitel Jiří Volprecht líčení případu, který začal v říjnu loňského roku.
Čtyři myslivci ze sousedního Německa tehdy vyrazili jako každý rok do Krušných hor na lov zvěře. Ubytovali se v penzionu První mlýn, kde to dobře znají. Když se ale 1. října večer vraceli z večeře do svých pokojů, čekal je šok. Pokoje někdo vykradl a kromě dalekohledu, oblečení a telefonu zmizelo i to nejcennější - čtyři drahé lovecké pušky.
Chomutovští kriminalisté spustili pátrání. Zajišťovali stopy, snímali otisky, zjistili si výpis telefonních hovorů v okolí, "proklepli" si pracovníky penzionu i lidi, kteří je chodili navštěvovat, zjistili si co nejvíc informací o ukradených věcech. V tu chvíli to k ničemu nevedlo, ale později se to ukázalo jako důležité.

První stopa: mobil
Po několika týdnech někdo začal telefonovat z ukradeného mobilu. Sice na svou SIM kartu, jenže policisté už znali i identifikační číslo přístroje. A měli první vážnou stopu - číslo, které volalo z ukradeného mobilu, se totiž vyskytovalo i na výpisu hovorů z osudného večera. "Člověk, který používal ukradený telefon, byl v době krádeže v okolí Prvního mlýna," uzavírá první úspěšnou etapu pátrání vrchní inspektor nprap. Jaroslav Bělohlávek, který se na vyšetřování podílel.
Z výpisu telefonátů sledovaného člověka hned vyplynula další stopa - skoro denně totiž volal jinému muži, který v penzionu pracoval. Mozaika celého případu do sebe začala zapadat.
Policisté zjistili, že někdejší zaměstnanec Prvního mlýna bydlí v domě prvního muže v Říčanech u Prahy. Oba sledovali a v dubnu letošního roku se tím dostali ke klíčové informaci. Kdosi z okolí se dozvěděl, že muži mají lovecké pušky a chtěl po nich, aby mu je půjčili na pytláctví. Policisté rychle zasáhli. "Při domovní prohlídce jsme našli ukradené věci včetně tří hledaných pušek," dodává Bělohlávek.
Hodnotu zbraní znalec ocenil na milion korun. Čtvrtá puška se zatím nenašla a pátrá se po ní dál.
Tři okradení myslivci si včera přijeli pro své pušky do Chomutova. "Už jsem nevěřil, že by se pušky našly. Policie odvedla dobrou práci," usmíval se Martin Elsner.
Policie už obvinila dva muže ve věku 44 a 48 let - z krádeže, porušování domovní svobody a nedovoleného ozbrojování. Hrozí jim osm let vězení.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.